Özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen paraziter bir enfeksiyon olan şark çıbanına layşmanyaz (leishmaniasis) da deniyor.

Phlebotomus ve Lutzomyia türlerinde kum sinekleri

Lutzomiya cinsi sinek kan emerken, wikimedia.org

Phlebotomus ve Lutzomyia türlerinde kum sinekleri tarafından Leishmania cinsi parazitlerin insanlara bulaştırıldığı bu hastalıkta parazit deride çoğalarak yara, kabuk veya ülser oluşturuyor.

Phlebotomus pappatasi bloodmeal continue

Tatarcık sineği (Phlebotomus pappatasi), wikimedia.org

Şark çıbanı kutanöz (cilt), mukokutanöz (mukoza ve cilt) ve viseral (iç organlar) olmak üzere üç ana klinik formda görülebiliyor. Şark çıbanı genellikle kutanöz formda ortaya çıkıyor ve ciltte yaralarla beliriyor. Viseral form, karaciğer, dalak ve kemik iliğini etkileyerek ölümcül olabiliyor.

şark çıbanı erkek çocuk

Şark çıbanı ile enfekte erkek çocuğu, trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr

Şark çıbanının tedavisinde sodyum stiboglukonat gibi antimon bileşikleri yaygın olarak kullanılıyor. Öte yandan amfoterisin B, miltefosin ve paromomisin gibi diğer ilaçlar da tedavide etkili olabiliyor. Tedavi, enfeksiyonun tipine, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösteriyor.

34 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir