İlk kez gebelik sırasında görülen kan şekeri yüksekliği gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) olarak adlandırılıyor. Yüksek kan şekeri hem anne hem de bebek için çeşitli yan etkilere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ancak gestasyonel diyabet yapılan taramalar ile tespit edildiğinde bu en yan etkilerden korunmak mümkün oluyor.

hamile, doktor, kontrol, gebe

Gestasyonel diyabet taraması gebeliğin 24 ila 28’inci haftalarında oral glukoz tolerans testi (OGTT) ile yapılıyor. OGTT halk arasında şeker yüklemesi olarak da biliniyor. Bu testin uygulanmasında tek basamaklı ve iki basamaklı olmak üzere iki farklı yaklaşım bulunuyor.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Tek basamaklı yaklaşımda 75 gram glikoz içeren şekerli su kullanılıyor. Şekerli su içilmeden önce (açlık kan şekeri) ve içildikten sonraki 1. ile 2. saatte kan şekeri ölçümü yapılıyor. Aşağıdaki tabloda verilenlerin üzerinde bir değer saptandığında hekim tarafından gestasyonel diyabet tanısı konuyor.

Plazma glukozu mg/dL mmol/L
0. saat (açlık) 92 5,1
1. saat 180 10
2. saat 153 8,5

aşı, iğne, eldiven, hemşire

İki basamaklı yaklaşımda gebeye günün herhangi bir saatinde açlık veya tokluk durumuna bakılmaksızın 50 gram glikoz içeren şekerli su veriliyor ve 1 saat sonra kan şekeri ölçülüyor. Test sonucu 130 veya 140 mg/dL ve üzerinde ise ikinci aşamaya geçilerek 100 gram şekerli su verilerek ölçümler tekrarlanıyor.

kadın, gebe, mutlu, nefes, nefes egzersizi, gevşeme, rahatlama, egzersiz

Tek basamaklı yaklaşımda ve iki basamaklı yaklaşımın ikinci aşamasında gebenin aç olması, testin sabah uygulanması, testten 3 gün öncesinde başlayarak günde en az 150 gr karbonhidrat tüketilerek beslenilmesi, test süresince gebenin oturur pozisyonda olması ve sigara içmemesi gerekiyor.

Diyetisyen Fatmanur KARAKERİMOĞLU

Diyetisyen • Fatmanur KARAKERİMOĞLU

Farklı derneklerin farklı yaklaşımları önerdiği ve farklı kan şekeri değerlerini referans aldığı biliniyor. Gestasyonel diyabetin yan etkilerinden korunmak ve en uygun tedaviyi almak için gebeliğinizin 24 ila 28’inci haftalarında OGTT yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu konuda daha kapsamlı bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize danışabilirsiniz, sağlıkla kalın.

2.527 kez okundu

Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu

Diyetisyen Fatmanur Karakerimoğlu, İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle ve bölüm birincisi olarak mezun oldu. Aynı zamanda 2020 yılı itibariyle Psikoloji (yan dal) eğitimini tamamladı. Anne-çocuk beslenmesine olan ilgisi nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi lisans bölümüne başladı. Stajlarını MLP Care Hastaneler Grubu’na bağlı çeşitli hastanelerde tamamladı. Şuan bir catering firmasında toplu beslenme sistemleri alanında çalışmaktadır ve online olarak danışan kabul etmektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir