DNA sentezine destek olan selenyum, birçok proteinin yapısına katılarak antioksidan özelliği bulunan selenoproteinleri oluşturuyor.

dna, DNA, Deoksiribonükleik asit

1 • Selenyum ne işe yarıyor?

tiroid, tiroid nodülü, ultrason, guatr, hashimoto, hipotiroidi (2)

2 • Selenyum hangi besinlerde bulunuyor?

Yeterli miktarda protein alamayan bireylerde selenyum yetersizliği görülebiliyor. Selenyum yetersizliğinde serum E vitamini düzeyi de düştüğünden bu iki besin ögesinin birlikte kullanılmasını öneriyorum.

Yumurta, sağlıklı tabak, haşlanmış yumurta

3 • Ne kadar selenyum almalıyım?

Kadınların her gün 60 mcg, erkeklerin ise 75 mcg selenyum ihtiyacı bulunuyor. Öte yandan günlük 400 mcg doz aşılmaması gerekiyor. Selenyum fazla miktarda alındığında tırnaklarda kırılma, saçlarda dökülme, deride iltihaplanma ve dalakta büyüme görülebildiğinden selenyum takviyesinin rastgele kullanılmaması gerekiyor.

Eskişehir ücretsiz Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Selenyum hakkında daha geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.

3.249 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

1 yorum

4 maddede: “Hindi eti” – Momentum · 30 Mart 2020 20:43 tarihinde

[…] hayvansal kaynaklı protein, Selenyum, Çinko ve Demir nedeniyle hindi eti; bağışıklık sistemini […]

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir