Sinir hücrelerimiz arasındaki iletişimi sağlayan biyokimyasal maddelerden biri olan serotonin, duygularımızdan motor becerilerimize kadar vücudumuzun her bölümünü etkiliyor.

beyin, kafa, sinir, beyin lobları, nöron

Serotonin; iyi hissetme, uykunun düzenlenmesi, sindirim işlevlerinin kontrolü, kanın pıhtılaşması ve yaraların iyileşmesi gibi süreçlerde görev alıyor.

yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, tükenmişlik, uykusuzluk

Yapılan araştırmalarda, depresyonu olan bireylerin serotonin düzeylerinin düşük olduğunu tespit ediliyor. Ayrıca serotonin eksikliğinin uykusuzluk ve anksiyete ile ilişkili olduğu görülüyor. Bu nedenle depresyon ve anksiyete tedavisinde serotonin düzeyini artırmak amacıyla bazı ilaçlar (SSRI’lar) kullanılıyor. Hekim kontrolünde kullanılan bu ilaçların yaygın olarak bilineni antidepresanlardır.

depresyon, antidepresan, ilaç, haftalık,

Bazı durumlarda SSRI türü ilaçlar kullanmamız gerekse de serotonin düzeyimizi doğal yollarla da artırabiliyoruz.

depresyon, tedavi, günbatımı, iki kişi, park

1 • Gün ışığı

Gün ışığına maruz kalmak, serotonin düzeyimizi artırdığı için depresyon tedavisinde sıklıkla öneriliyor.

atletik, sporcu, ayakkabı, yürüyüş, erkek

2 • Egzersiz

Özellikle aerobik egzersizlerin serotonin düzeyimizi artırdığı ifade ediliyor. Araştırmalara göre; egzersizin sonucu (kas kazanma, zayıflama, vb.) değil kendisi bu etkiyi gösteriyor.

kadin-denge-uyum-sakin-dingin-yoga-meditasyon-savunma-mekanizmalari-ego-id-bilincdisi

3 • Meditasyon

Daha çok araştırma yapılması gerekse de meditasyonun serotonin düzeyimizi artırarak stresimizi azaltmaya yardımcı olduğu düşünülüyor.

yemek, öğün, diyet, balık, yeşillik, sunum, domates, pirinç, fasulye

4 • Beslenme

Karbonhidratlar, proteinlere oranla serotonin düzeyimizi daha fazla artırıyor. Protein bakımından zengin beslendiğimizde serotonin salınımında önemli rolü olan triptofan aminoasidinin beyne girişi azaldığından serotonin daha az sentezleniyor.

kadın, deniz, eğlence, mutlu, tatil, sakin, huzur, umut

Hepsi bilimsel olarak incelenmemiş olsa da mutlu olmanın ve iyi hissetmenin pek çok yolu vardır. Siz de iyi hissetmek için;

  • sağlığınıza hizmet eden,
  • size ve çevrenize zarar vermeyen
  • kendinize özgü  yöntemleri keşfedebilirsiniz.
researchgate.net/publication/5803644_How_to_increase_serotonin_in_the_human_brain_without_drugs • C., Prasad (1998). Food, mood and health: a neurobiologic Outlook. Braz J Med Biol Res, December 1998, Volume 31(12) 1517-1527
1.868 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir