Farmakolojik tedaviler ve psikoterapi müdahaleleri, günümüzde en geçerli sigara bırakma yöntemleri arasında gösterilmektedir.

Sigara içmeyi bıraktığınızda yaşadığınız huzursuzluk, gerginlik, odaklanma sorunları gibi yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik müdahaleler ve sigara içme isteğinizi azaltmak için kullanabileceğiniz ilaçlar farmakolojik tedavilerdir.

ilaç, hap, kapsül, antibiyotik, multivitamin, mineral, besin desteği, balık yağı

Psikoterapi tedavisinde ise sizin sigarayı bırakmaya ilişkin isteğinizi ele alan motivasyonel görüşme; duygu ve düşünce çalışmaları; psikoeğitim; gevşeme ve imgeleme teknikleri kullanılmaktadır. Bu yöntemleri ve davranış çalışmalarını daha sonra ayrıntılı olarak ele alacağız.

psikoterapi, psikolog desteği, psikolojik görüşme, psikiatri randevusu, psikiatrist, hasta muayene etme

Farmakolojik tedavi yöntemleri

Bu yöntemleri hekim muayenesi ve kontrolü dışında kullanmanız uygun değildir. Hekiminiz bağımlılık derecenize uygun tedaviyi planlayacaktır.

doktor, hekim, tabip, hasta görüşmesi, hekim randevusu

Nikotin yerine koyma tedavileri

Genellikle sigara bırakmada kullanılan ilk yöntemlerdendir. İhtiyacınız olan nikotini sigara içerek değil bu yöntemlerin biriyle karşılarsınız. Böylece sigara içmediğiniz halde yoksunluk belirtisi yaşamaz veya daha az yaşarsınız. Bu yöntemle aldığınız nikotin miktarı zamanla azaltılmaktadır. Ayrıca sigarada yer alan diğer zararlı maddelere de maruz kalmamanızı sağlamaktadır. Bu yöntemler şunlardır:

  • Nikotin bandı
  • Nikotin nazal sprey
  • Nikotin sakızı
  • Nikotin pastil
  • Nikotin dilaltı tableti

sigara, sigarayı bırakma

İlaç tedavileri

Sigara bırakma ilaçları sigara içme isteğinizin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu ilaçlar sigarasız kaldığınız zamanlarda hissedebileceğiniz gerginlik, öfke, uykusuzluk ve odaklanma zorluğunu da ortadan kaldırır. İlaçların yan etkileri olabilir. Hekiminize muayene olduktan sonra uygun görülen ilacı kontrollerinize devam ederek kullanabilirsiniz.

Sigarayı bırakma hattı, 171, alo 171

Farmakolojik yöntemlerden bazıları ülkemizde ücretsiz olarak verilmektedir. Sigarayı bırakmaya karar verdiyseniz ve bu konuda destek almak istiyorsanız Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurabilir veya ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.

2.474 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

1 yorum

Sigarayı bırakırken yaşadığınız zorluklar geçicidir – Momentum · 1 Mayıs 2020 21:02 tarihinde

[…] gösterin. Aksi halde bağımlılığınız yeniden başlayacaktır. Ayrıca hekiminize danışarak farmakolojik (ilaç) tedavi desteği almanız yoksunluk belirtilerini daha kolay atlatmanızı […]

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir