Sığla günümüzde Anadolu, Amerika ve Çin’de doğal olarak yayılım gösteren Liquidambar cinsine ait türlerin ortak ismini temsil ediyor.
1 • Sığla ağacının içinde hangi bileşenler bulunuyor?
Sığla yağının bileşiminde bitkiye has kokuyu veren sinnamik asit, uçucu yağlar ve reçine bulunuyor.
2 • Sığla ağacının hangi kısımları kullanılıyor?
Sığla ağacının küçük çiçekleri, 2-6 cm çapında ve çok sayıda kapsülden oluşan meyveleri ve içinden balsam (bitkilerden elde edilen, parfüm ve ilaç yapımında kullanılan reçine) çıkan gövdesi bulunuyor.
3 • Sığla ağacının tıbbi etkileri neler?
Sığla antiseptik ve yara iyileştirici özellik gösteriyor. Ayrıca sığla kokulu yağların koku moleküllerini emerek bir arada tutulmasını, bu koku bileşenlerinin buharlaşma oranlarının düzenlenmesini ve bunun sonucu olarak daha uzun sürede buharlaşmalarını sağlayarak parfümeride fiksative (sabitleyici olarak) kullanılıyor. Bilinenin aksine sığla ağacı parfümeride alerjik belirtilere neden olmuyor.
4 • Sığla ağırlık kaybını destekliyor mu?
Sığla ağacının yaprakları hem çay hem de meze olarak tüketiliyorsa da ağırlık kaybı üzerindeki etkilerine yönelik yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor. Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybını hedefleyen bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşmelerini öneriyorum.
Sığla ağacını etiketli ve ambalajlı olarak güvenilir yerlerden temin etmenizi öneriyorum. Sığla hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum