Son asırda en kolay üretilebilen gıdalardan biri hâline gelen şeker, tarihsel süreç içinde insanın en zor bulabildiği besinlerin başında geliyor.

avrupa birliği, harita, ab

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde kullanılması serbest olan yapay tatlandırıcılardan biri¹ olan siklamat, gıda etiketlerinde E-952 kodu ile yer alıyor.

şeker, şekerleme, sugar, sweet, toz şeker, rafine şeker

Tatlandırıcıların gerçek tat değerleri sakkaroz olarak bilinen çay şekeri ile kıyaslanarak hesaplanıyor. Bu doğrultuda siklamadın sofra şekerinden 30 kat daha tatlı olduğu biliniyor.

kurabiye, bisküvi, cookie, damla çikolata, şeker, hamur, tatlı, ara öğün

  • Yüksek miktarda yapay tatlandırıcı tüketimi testis kanseri riskini¹ artırabiliyor.
  • Yapay tatlandırıcı eklenmiş şekerlemelerin ve sakızların iştahı açtığı¹ belirtiliyor.

Siklamadın insan üzerindeki etkilerine yönelik yapılan çalışmalarda net sonuçlar bulunmuyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Siklamat hakkında yapılan çalışmalardan net sonuçlar elde edilememesi stevia ve alüloz gibi doğal tatlandırıcılara sofranızda daha çok yer açmanızı ifade ediyor olabilir. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

¹tr.wikipedia.org/wiki/tatlandiricilar
918 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir