Sinir, stres ve üzüntüde Türkiye neden ilk üçte?

100 ülke arasında gerçekleştirilen anket çalışmasında¹ Türkiye’nin, Avrupa’nın en sinirli ülkesi olduğu ortaya çıktı. Dünya genelinde ise Lübnan % 49 ile birinci, Türkiye % 48 ile ikinci oldu. Bu iki ülkeyi, Ermenistan ve Irak % 46, Afganistan %41 ile takip etti.

anket, çalışma, türkiye, sinirli, öfkeli, avrupa
Dünyanın en öfkeli ülkeleri, statista.com

İlk olarak belirtmek istiyorum ki yapılan anket çalışması nitel bir araştırma değil; kişilerle derinlemesine görüşmeler yapılmamış. Daha çok evet/hayır sorularından oluşan kapalı uçlu bir anket formu kullanılmış.

kadın, anket, onam, form, yazı, imza, sözleşme

Bu durumda yukarıdaki oranların tamamen gerçeği yansıttığını söyleyemeyiz ancak bizlere bir gözlem sunuyor. Peki ülkemiz neden öfkeli olma konusunda üst sıralarda?

türkiye, sinir, öfke, üzüntü, araştırma, harita
Öfke hissi yaşayanların yüzdesi, euronews.com

Öfkenin ne olduğu ve yönetimi ile ilgili yazılarımda da bahsettiğim gibi öfke doğal ve gerekli bir duygumuzdur. Öfke bizi tehdit eden engelleri, sınır ihlallerini ve haksızlıkları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

trafik, arabalar, gece, karanlık, yol,

Bu tehditlere birer örnek vermek istiyorum:

  • İstemediğiniz halde odanıza girilmesi sınır ihlali,
  • katılmayı planladığınız bir etkinliğe maddi durumunuz sebebiyle gidememeniz engellenme,
  • yöneticinizin iş başarınızı görmezden gelip diğer çalışanları ödüllendirmesi ise haksızlık tehdidiyle karşılaştığınızı gösterir.

kadın, iş, iş yeri, patron, sinir, öfke, stres, çalışma, yorgun, baş ağrı

Anket sonuçlarını bu bilgiyle yorumladığımızda diğer toplumlara oranla daha fazla engellenme, haksızlık ve sınır ihlali yaşadığımızı düşünebiliriz. Toplumsal alanda hangi haksızlıklarla ve engellerle karşılaştığımızı gözden geçirebiliriz.

protesto, gösteri, miting, kitle psikolojisi, kalabalık, grup, eylem, isyan

  • Büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğu,
  • ekonomik yetersizlik,
  • adalet sistemine güvenmemek,
  • hayal ettiğiniz yaşam standartlarına ulaşamamak,
  • ülkenin kaynaklarının vatandaş olmayan kişilerle haksız şekilde paylaşıldığını düşünmek,
  • toplumsal eşitsizlikler,
  • yaşam biçimlerinin sert şekilde eleştirilmesi
  • şiddet olayları

gibi birçok etken öfke duygusunu yoğun şekilde yaşamamıza neden olabilir.

Psikolog Cenk UMUR
Psikolog • Cenk UMUR

Bahsettiğim etkenler anket sonuçlarını daha iyi anlayabilmek için verdiğim örneklerden ibaret. Sizler başka koşullar ve sebeplerden etkileniyor olabilirsiniz. Söz konusu anket ve öfke ile ilgili yorumlarınızı bu yazının altında paylaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

¹https://tr.euronews.com/2022/08/11/kuresel-duygu-raporu-sinir-stres-uzuntu-turkiye-dunyada-ilk-ucte?utm_source=Bundle&utm_campaign=feeds_news&utm_medium=referral?utm_campaign=Bundle&utm_medium=referral&utm_source=Bundle
817 kez okundu


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.