Etler sığır, manda, deve, koyun, keçi, domuz, at ve tavşan gibi kasaplık hayvanların kaslarından elde edilen besinleri ifade ediyor.
Aminoasitler açısından zengin olan etler kas, bağ, epitel, kan ve sinir dokularından oluşuyor. Etin %1’inden daha azını oluşturan sinir doku, canlının dışarıdan gelen uyarıları algılayarak bunlara tepki vermesini sağlıyor.
Kasaplık hayvanın et kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olan sinir doku ile isim benzerliği bulunan et sinirinin birbirlerinden farklı oldukları belirtiliyor. Bağ dokunun bir elemanı olarak değerlendirilebilen et sinirleri, kasların kemiklere yapışmasını sağlayan tendon liflerini ifade ediyor. Genellikle beyaz renkte, uzun ve sert olan bu sinirler besin değeri taşımıyor.
Kasaplık hayvanların kesilip kafalarının, ayaklarının ve iç organlarının çıkarılmasıyla elde edilen gövdeye karkas adı veriliyor. Karkas üzerinde kas dokusunun yoğun olduğu yerlerde etin daha sinirli ve sert olduğu biliniyor. Bu açıdan bakıldığında karkasın nuar ve bonfile gibi bölümlerinin yağ ve sinir içermediği için yumuşak olduğu, bu nedenle de etin en kıymetli bölümleri oldukları kabul ediliyor.
Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum