Uluslararası camiada einkorn (Triticum monococcum) adıyla bilinen siyez, günümüz buğdayının atası olarak kabul ediliyor.

Einkorn, siyez, 2n kormozomuna sahip buğday

Siyez buğdayı

10.000 yıl önce tespit edilerek kültüre edilen, 2n kromozom yapısında ve tek başakçıklı olan siyez buğdayının sıkı kavuz yapısı sayesinde hastalıklara, kuraklığa ve tarım zararlılarına karşı yüksek dirence sahip olduğu bildiriliyor.

Türkiye, Türk bayrağı,

1 • Siyez buğdayı nerede yetişiyor?

İlk kez Şanlıurfa’da yer alan Karaca Dağ’da evcilleştirildiği düşünülen siyez buğdayı Türkiye, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Fransa ve Fas’ta yetişiyor.

beyaz un, buğday unu, rafine un, işlenmiş ekmek unu

2 • Beyaz un ile siyez ununun farkları neler?

Lütein, A vitamininin öncü maddelerinden biri olarak kabul ediliyor.

emmer, kavılca, kavulca buğdayı

Kavulca

3 • Siyez ile kavulca aynı buğday mı?

Uluslararası arenada emmer (Triticum dococcum) adıyla bilinen kavulca (gernik), Kars’ta ekiliyor ve siyez buğdayından farklı bir yapısı bulunuyor. Kavulca hakkında geniş bilgiye burada yer alan içeriğimden ulaşabilirsiniz.

Einkorn, siyez buğdayı

Siyez buğdayı

4 • Siyez buğdayının besin bileşimi nasıl?

100 gram siyez 57 gram karbonhidrat, 8 gram lif, 14-25 gram protein, 2 gram yağ, 160 mg fosfor, 5,5 mg çinko içeriyor ve 340 Kcal enerji veriyor.

ekmek, yaş mayadan ekmek, yaş maya ekmeği

5 • Hangi hastalar siyez buğdayı kullanmalı?

Diyabet, insülin direnci, hipotiroidi ve obezite ile yaşayan bireyler, diyetisyenlerine danışmaları koşuluyla siyez buğdayı kullanabilirler.

Eskişehir Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Neyi satın aldığının, ne tükettiğinin ve beslenme biçiminin vücuduna nasıl etki ettiğinin farkında olan bilinçli tüketiciler yetiştirmemiz nedeniyle Anadolu topraklarında var olan bu atalık buğday türünün yaygınlaşması adına, biz uzman diyetisyenlere büyük görev düşüyor. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

743 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir