Türkçesi şüphecilik olan skeptisizm, çeşitli alanlarda öne sürülen bilgi ve iddialardan şüphe duyma¹ olarak tanımlanıyor. Batı felsefesinde daha çok karşımıza çıkan skeptik tutum din, felsefe, doğa bilimleri, tarih ve psikoloji gibi alanların gerçekliğe dair varsayımlarını tartışmaya açıyor.

uzay, doğa, bilim, gezegen, skeptisizm

Skeptikler dünya hakkında bilgi edinmek için kullandığımız en iyi yöntemlerin bile kesinlik konusunda yetersiz kaldığını savunuyor. Bu nedenle bir konuda aklın şüpheli ürünlerine güvenmektense varsayımlarımızı, yorumlarımızı ve inançlarımızı askıya almamızın daha iyi olduğunu öne sürüyor.

bilim, kod, ilerleme, bilimsel, erkek, skeptisizim

Skeptisizmi paranoyak şüphecilik ile karıştırmamak gerekiyor. Antik çağlardan beri süregelen skeptik tutumun felsefe ve bilim alanında birçok değişmeye ve gelişmeye yol açtığı biliniyor.

kadın erkek, aile birlikte, skeptisizm, şüphecilik, doğa, uzay

Belli bir derecedeki skeptik tutumla akıl yürütmek, gerçeği yorumlamak ve yanılsamaları fark etmek mümkün ve faydalı görünüyor. Buna rağmen gerçeğe yönelik her iddiayla mücadeleye girer gibi şüpheci yaklaşmak bizim için her şeyi göreceli hâle getirebilir ve radikal bir skeptisizme kayabiliriz.

¹britannica.com
155 kez okundu

Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden mezun olan Psikolog Cenk Umur, lisansüstü eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü‘nde devam etmektedir. 2014 yılından itibaren Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapmaktadır.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »