Stres yaratan olaylar kişiye ve zamana göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle stresin kaynağının ne olduğu kesin şekilde ifade edilemiyor.
Kulaklığınızı kaybettiğinizde veya kanser hastası bir yakınınıza bakım verdiğinizde stres yaşayabilirsiniz.
Strese neden olan yaşantılar her zaman olumsuz olmayabiliyor. İşe başlamanız, evlenmeniz ve üniversiteyi kazanmanız gibi olumlu olaylar da stres yaratabiliyor. Kısacası değişiklik içeren ve uyum sağlamanızı gerektiren her olay strese neden oluyor.
Strese neden olan olayın çok büyük ve travmatik olması gerekmiyor., Yaşadığınız stresin büyük çoğunluğunu günlük yaşamdaki sorunlar oluşturuyor.
Otobüsü kaçırmanız, bankada sıra beklemeniz ve iş yerinde yaşadığınız bir gerginlik gibi günlük sıkıntılar stres seviyenizi artırıyor.
Yaşadığınız büyük ve küçük çaplı olaylar genellikle baskı, engellenme ve çatışma yarattığı için stres yaşıyorsunuz.
Baskı
Davranışınızın hızını, yönünü ve sıklığını değiştirmenizi gerektiren durumlarda baskı hissediyorsunuz. Daha hızlı veya çok çalışmanız gerektiğinde, yüksek başarı beklentiniz olduğunda ve sosyal normlara uygun davranmaya çabaladığınızda hissettiğiniz baskı stres yaratabiliyor.
Engellenme
Amacınıza ulaşmanız engellendiğinde stres yaşıyorsunuz.
- Yaşadığınız gecikmeler,
- sosyal veya ekonomik kaynaklara erişmede zorluk yaşamanız,
- birini veya bir şeyi kaybetmeniz,
- başarısızlık yaşamanız,
- ayrımcılığa maruz kalmanız engellenmişlik hissine yol açıyor.
Çatışma
Stres düzeyinizi artıran çatışmalar, birden daha fazla seçenek veya olasılıkla karşı karşıya kaldığınızda ortaya çıkıyor.
Yaşadığınız stresin kaynağını tespit ettiğinizde stres yaratan olayın tekrarlanmasını önleyebilirsiniz. Söz konusu olayın gerçekleşmesini önlemeniz mümkün görünmüyorsa olaya vereceğiniz tepkiyi ve olay sonrasında stresin etkilerini azaltmak için yapabileceklerinizi planlayabilirsiniz.
0 yorum