Şubat ayında sağlıklı beslenmenin yolu daha lezzetli, besin içeriği zengin, zirai ilaçlar ve hormonlardan uzak besinleri seçmekten geçiyor.
Doğal tarım kaynaklarının değişmesi, seracılığın gelişmesi, ithal ürünlerin artması ve besinleri işleme yöntemlerinin gelişmesi; ekolojik tarımı, hangi meyvenin ve sebzenin hangi mevsime ait olduğunu bile ne yazık ki unutturmuş durumda. Günümüz dev marketlerinde neredeyse tüm meyve ve sebzeleri raflarda sağlıksız olduğu kadar lezzetsiz şekilde dört mevsim görmekteyiz.
Herhangi bir kronik hastalığınız yoksa şubat ayında besin değeri daha yüksek, daha ucuz, daha lezzetli ve muhtemelen kimyasal içeriği daha düşük aşağıdaki besinleri uzman diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz:
Şubat ayı meyveleri
- Armut (kış)
- Avokado
- Ayva
- Balkabağı
- Elma
- Greyfurt
- Kamkat (kumkuat)
- Limon
- Mandalina
- Muz (yerli)
- Nar
- Portakal
Bu meyveleri diyabet, insülin direnci ve tiroit hastalıklarınız yoksa şubat ayı dışında da reçel yaparak uzman diyetisyeninizin önereceği ölçüde tüketebilirsiniz.
Şubat ayı sebzeleri
- Brokoli
- Havuç
- Ispanak
- Karnabahar
- Kereviz
- Lahana (beyaz, Brüksel, kara, kırmızı)
- Pancar
- Pırasa
- Soğan (Frenk)
- Şalgam
- Turp (karpuz)
- Yeşil yapraklı sebzeler ve otlar (biberiye, defne yaprağı, dereotu, hindiba, kıvırcık, marul, maydanoz, nane, pazı, roka, tere)
- Ekmek yerine geçen sebzeler (mısır, patates)
Bu sebzeleri uzman diyetisyeninize danışarak mevsiminde dondurmak koşuluyla şubat ayı dışında da tüketebilirsiniz. Eğer hipertansiyonunuz, tiroit ve böbrek hastalıklarınız yoksa konserve edilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Şubat ayında taze meyve ve sebze seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Marketten veya pazardan sebze ve meyve alırken meyvelerin iri ve gösterişli olanlarını seçmek yerine; küçük ve düzgün görünümlü olanlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca kısmen de olsa çürüksüz, pörsümemiş, sulu, geleneksel şekilde kendine has kokusunu kaybetmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Yeşil yapraklı sebzelerin ve otların yaprakları bol ve canlı, patatesin nodüllenmemiş, yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları, fasulyenin ise kırıldığında gevrek ses çıkartan ve kılçıksız olanlarını tercih etmenizi öneriyorum.
Şubat ayında uygun miktarda su tüketerek sıvı dengenizi sağlamayı unutmayın. Şubat ayının sağlık, başarı, mutluluk ve huzur getirmesi dileği ile…
1 yorum
Şubat ayında hangi meyve ve sebzeleri tüketmelisiniz? – Gerçek Diyetisyenler Sitesi · 24 Ocak 2020 10:10 tarihinde
[…] DAHA FAZLA OKU […]