Talidomit, 1953 yılında sentezlenen ve 1957 yılında Contergan ticari adıyla piyasaya çıkan ilaçtır. Talodomit’in pek çok ülkede 37’den fazla ticari isimle piyasaya sürüldüğü1 bildiriliyor
Talodomit’in deney hayvanlarında kapsamlı toksikoloji çalışmaları yapılmadan insanlarda kullanılmaya başlandığı biliniyor. 1950’li yıllarda sık kullanılan barbitüratlara göre talidomidin ters etki profilinin son derece iyi olduğu düşünülüyordu. Aşırı doz alımında apne nedeniyle ölüm potansiyelinin düşük olduğu ve bağımlılık riski olmadığı ileri sürülüyordu. Bu nedenle reçetesiz satılmaya başlanan talidomit başarılı pazarlama tekniklerinin de etkisiyle Batı Almanya’da en çok tercih edilen uyku ilacı olmuştu.
Reçetesiz kullanım için ruhsat alabildiği ülkelerde özellikle hamilelikte yaşanan bulantılara iyi geldiği gerekçesiyle hamile kadınlar arasında kısa sürede popüler hale geldi. Bu süre zarfında hamilelik sürecinde Talidomit’in kullanımı yeterince araştırılmadı ve bebeğin alabileceği olası hasarlar tam olarak test2 edilmedi.
Hamilelik sürecinde thalidomit kullanan kadınların bebeklerinde doğumsal fonksiyon bozukluğu görülüyordu.
İlacın korkunç yan etkileri ortaya çıktıktan sonra ilacın satışına ruhsat veren bazı ülkeler ilaç firmasına tazminat davası açtılar. İçlerinde Türkiye’nin de bulunduğu ilaca ruhsat vermeyen ülkelerde bu felaket2 yaşanmadı.
1Buharalıoğlu CK, Buharalıoğlu GY. Talidomit faciasının farmakovijilans etkinliklerinin gelişimi üzerine etkisi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg 2019;12(1):136-142 doi: 10.26559/mersinsbd.474682 2evrimagaci.org/tip-tarihindeki-en-korkunc-ihmal-thalidomide-faciasi-7640
0 yorum