Dargun ya da yeşil altın olarak bilinen tarhun (Artemisia dracunculus), makarnalara, böreklere, salatalara lezzet veren; Fransız mutfağında baharat olarak kullanılan ve kendisiyle aynı ismi taşıyan karbonatlı içeceğe tat veren tıbbi ve aromatik bitkidir.

tarhun, tarhun yaprağı, yeşil sebze, ot, şifalı bitki,

1 • Tarhunun içinde hangi bileşenler bulunuyor?

Tarhun; metilkavikol, ögenol ve tanen içeriyor.

tarhun, tarhun yaprağı, yeşil sebze, ot, şifalı bitki,

2 • Tarhunun tıbbi etkileri neler?

Dal uçları ve yaprakları kullanılan tarhun; iştah açıcı, gaz giderici, kramp önleyici, mide ağrısını hafifletici ve gevşetici özellik gösteriyor.

tarhun, tarhun yaprağı, yeşil sebze, ot, şifalı bitki,

3 • Tarhun, ağırlık kaybını destekliyor mu?

Tarhunun ağırlık kaybı üzerindeki etkilerine yönelik yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor. Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybını hedefleyen bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşmelerini öneriyorum.

tarhun, tarhun yaprağı, yeşil sebze, ot, şifalı bitki,

4 • Tarhun nasıl kullanılıyor?

Taze tarhun, yeşil yapraklı sebze olarak kullanılıyor. Kurutulan tarhun yaprakları ise baharat olarak değerlendiriliyor.

tarhun, tarhun yaprağı, yeşil sebze, ot, şifalı bitki,

Mide ağrısını hafifletmek için tarhun çayı kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş tarhunun üzerine 150 mL taze kaynatılmış su ilave ederek 10 dakika demlemenizi öneriyorum.

Diyetinizde bitkilere yer açın Şenol Yıldız

5 • Kimler tarhun kullanmamalı?

Gebeler, emzikliler, kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler ve onkoloji hastaları tarhun kullanmamalıdır.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Tarhunu etiketli ve ambalajlı olarak güvenilir yerlerden temin etmenizi öneriyorum. Tarhun hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

2.253 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir