Dargun ya da yeşil altın olarak bilinen tarhun (Artemisia dracunculus), makarnalara, böreklere, salatalara lezzet veren; Fransız mutfağında baharat olarak kullanılan ve kendisiyle aynı ismi taşıyan karbonatlı içeceğe tat veren tıbbi ve aromatik bitkidir.
1 • Tarhunun içinde hangi bileşenler bulunuyor?
Tarhun; metilkavikol, ögenol ve tanen içeriyor.
2 • Tarhunun tıbbi etkileri neler?
Dal uçları ve yaprakları kullanılan tarhun; iştah açıcı, gaz giderici, kramp önleyici, mide ağrısını hafifletici ve gevşetici özellik gösteriyor.
3 • Tarhun, ağırlık kaybını destekliyor mu?
Tarhunun ağırlık kaybı üzerindeki etkilerine yönelik yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor. Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybını hedefleyen bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşmelerini öneriyorum.
4 • Tarhun nasıl kullanılıyor?
Taze tarhun, yeşil yapraklı sebze olarak kullanılıyor. Kurutulan tarhun yaprakları ise baharat olarak değerlendiriliyor.
Mide ağrısını hafifletmek için tarhun çayı kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş tarhunun üzerine 150 mL taze kaynatılmış su ilave ederek 10 dakika demlemenizi öneriyorum.
5 • Kimler tarhun kullanmamalı?
Gebeler, emzikliler, kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler ve onkoloji hastaları tarhun kullanmamalıdır.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Tarhunu etiketli ve ambalajlı olarak güvenilir yerlerden temin etmenizi öneriyorum. Tarhun hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum