Çocuğunuzun, internet ve teknolojiye gereğinden fazla zaman ayırdığını düşünüyor olabilirsiniz. Hatta çocuğunuzun teknolojiyi kullanma süresi ve şekli sizi kaygılandırıyor olabilir. Çocuğunuzun fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan zarar görmesini istemediğiniz için çocuğunuza yasaklar koymuş olabilirsiniz.
İnternet ve teknoloji kullanımı ile ilgili yasak ve cezalar yerine hem çocuğunuzu hem de sizi daha iyi hissettirecek ve aranızdaki ilişkiye zarar vermeyecek önlemlerden bahsedeceğim.
Anne ve baba olarak çocuklarınızla zaman geçirmeniz önemlidir. Aile içinde sevgi ve güvenin çocuğa aktarılmaması çoğu bağımlılığın altında yatan risk faktörlerinin başında geliyor. Çocuğunuza zaman ayırmak, onu dinlemek, sorunlarına beraber çözüm aramak aranızdaki bağın güçlenmesini sağlar.
Çocuğunuzla onun günlük faaliyetleri hakkında sohbet edebilirsiniz. Arkadaşlarından, okul hayatından ve ilgi alanlarından bahsetmesi için onu destekleyebilirsiniz. Hissettiklerini ve düşündüklerini onaylamıyor olsanız da olumlu ve olumsuz duygularını sizinle paylaşmasına izin verin. Size her koşulda güvenebileceğini bilmesi ve size karşı açık olması aranızdaki ilişkinin güçlü olduğunu gösterir. Çocuğunuzun paylaşmaya yönelik hevesini kırmayın.
Eğer çocuğunuz teknolojiye ve internete çok zaman ayırıyorsa başka seçenekleri olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Çocuğunuzun yapabileceği ve sizin sunduğunuz birçok alternatif etkinlik olduğu halde mi çocuğunuz teknolojiye daha fazla yöneliyor? Onun, teknoloji ve internet olmadan vakit geçirebileceği etkinlik ve uğraşları belirleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun sosyal ortamlara katılması konusunda plan yapabilirsiniz. Spor, tiyatro, sinema, gösteri ve sergiler çocuğunuzun sizlerle veya arkadaşlarıyla birlikte katılabileceği, kendini ifade etmesine ve yeteneklerini keşfetmesine olanak sağlayacak etkinlikler olabilir.
Aileler genellikle çocuğun evde herhangi bir sorumluluk almamasından yakınıyorlar. Bunun için çocuğunuzla konuşarak onun sorumluluk alanlarını belirleyebilirsiniz. Yaşına uygun görevler ve size yardım edebileceği işler verebilirsiniz. Eğer çocuğunuz ergenlik dönemindeyse ve küçük yaşlardan itibaren sorumluluk vermediyseniz bunu yönetmekte zorlanabilirsiniz. Bu durumda en kolay sorumluluktan başlayarak adım adım ilerleyebilirsiniz.
İnternet kullanımıyla ile ilgili yasaklar değil belirli ve kesin kurallar koyun. Bu kuralları aile üyeleri ile birlikte belirleyin. Kuralları koyarken uzun süreli teknoloji kullanımının ne gibi fiziksel ve sosyal etkileri olduğunu tartışın. Başta kendiniz olmak üzere ailedeki herkesin bu kurallara uyması konusunda kararlı olun.
Çocuğunuzun internet ve teknoloji ile olan ilişkisini düzenlemekte zorlanıyorsanız psikolog desteği alabilirsiniz. Sağlıklı günler.
0 yorum