Tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB), anoreksiya ve bulimiya gibi bir yeme bozukluğudur. Yetişkinler arasında oldukça yaygın olan ve erkeklerde görülme sıklığı yüksek olan TYB; hafif kilolu ve obezite ile yaşayan bireylerde görülür.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişiler; bedensel açlık hissetmedikleri halde, normalde tüketebilecekleri yiyecek miktarından daha fazlasını, belirli bir süre içinde, fiziksel rahatsızlık hissedene kadar, hızlı bir şekilde tüketirler.
Tıkınırcasına yeme nöbeti sırasında kendini kontrol edemediğini hisseden TYB’ si olan bireyler, bu nöbetlerden sonra yoğun utanç, suçluluk ve pişmanlık duyarlar. Ne kadar yediklerini denetleyemedikleri için genellikle yalnız yemeyi tercih ederler.
Bulimiya nervozadan farklı olarak TYB’ de; yeme ataklarından sonra kusma, laksatif kullanımı ve yoğun egzersiz gibi kalori alımını azaltmaya yönelik telafi edici davranışlar görülmez.
TYB’ si olanlar; tıkınırcasına yeme atakları, vücut ağırlıkları ve fiziksel görünümleri nedeniyle öfke, kaygı ve tiksinme hissettiklerinden, sıkıntı veren bu duygulardan uzaklaşmak için yeniden bir tıkınırcasına yeme davranışına başvurabilirler.
Bedenlerinden memnun olmadıkları için diyete sıkça başvuran TYB’ si olan bireylerin diyet uygulama süreçleri genellikle yeme ataklarıyla son bulur. Bu nedenle TYB ile yaşayan bireyler, beslenme danışmanlığı ile birlikte psikolojik destek de almalıdır.
0 yorum