Anoreksiya ve bulimiya gibi yeme bozuklukları arasında yer alan tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) hafif kilolu ve obez bireylerde görülüyor. Kadınlara oranla erkekler daha çok TYB yaşıyor.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişiler;
- gerçekte aç olmasalar bile,
- normalde tüketebilecekleri yiyecek miktarından daha fazlasını,
- belirli (kısa) bir süre içinde,
- fiziksel rahatsızlık hissedene kadar,
- hızlı bir şekilde tüketiyorlar.
Bu yeme davranışı adeta bir yeme atağı ve krizi gibi görünüyor.
Tıkınırcasına yerken kendini kontrol edemediğini düşünenler sonrasında yoğun utanç, suçluluk ve pişmanlık hissediyor. TYB’ ye sahip kişiler yiyecek miktarını ve yeme hızlarını denetleyemedikleri için genellikle yalnız yemeyi tercih ediyorlar.
Bulimiya nervozadan farklı olarak tıkanırcasına yeme ataklarından sonra kusma, laksatif kullanımı ve yoğun egzersiz gibi kalori alımını azaltacağı düşünülen yönelik telafi edici davranışlar TYB’ de görülmüyor.
Tıkınırcasına yeme atakları, vücut ağırlıkları ve fiziksel görünümleri nedeniyle öfke, kaygı ve tiksinme hissedenler sıkıntı veren bu duygulardan uzaklaşmak için yeniden bir tıkınırcasına yeme atağı yaşayabiliyorlar. Böylece yeme ataklarından oluşan ve kolay kırılamayan bu döngü yeme bozukluğuna dönüşüyor.
TYB’ si olanlar bedenlerinden memnun olmadıkları için diyete sıkça başvuruyorlar ve diyet uygulama süreçleri çoğunlukla yeme ataklarıyla son buluyor.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu, yanlış beslenme alışkanlığı değil psikolojik bir bozukluk olduğundan tıkınırcasına yeme ataklarınız varsa bir psikologla görüşmenizi öneriyorum. Sonrasında sağlıklı beslenmeyi öğrenmek için diyetisyene başvurabilirsiniz.
Bir yanıt yazın