Tiroit bezi, kelebeğe benzeyen ve 25-40 gram ağırlığında bir endokrin bez olarak tanımlanıyor. Tiroit, trakea ismi verilen nefes borusunun ön kısmında yer alıyor.
Tiroit bezi, metabolizmayı düzenleyen T3 ve T4 adlı hormonları salgılıyor. Tiroit bezinin olağan düzeyden az ya da çok hormon salgılaması diğer organların da hızlı veya yavaş çalışmasına sebep oluyor.
Tiroit hormonları az salgılandığında hipotiroidi gelişerek metabolizma hızı yavaşlıyor, ağırlık artışı, unutkanlık, saç dökülmesi, halsizlik ve yorgunluk görülüyor.
Tiroit hormonları fazla salgılandığında ise hipertiroidi gelişerek hızlı ağırlık kaybı, aşırı terleme, çarpıntı ve huzursuzluk görülüyor.
Hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu kan yoluyla tiroit bezine geliyor. Bu durum tiroit bezinden T3 (tri-iyodo-tironin) ve T4 (tetra-iyodo-tironin, tiroksin) hormonlarının salgılanmasını sağlıyor. T3 ve T4 hormonları metabolizmayı düzenliyor, bağışıklık sisteminin çalışmasında görev alıyor, fetüste ve yeni doğan bebeklerde beyin ve zekâ gelişimi sağlıyor ayrıca şeker, yağ ve protein metabolizmalarını düzenliyor.
Sinsice ilerleyen tiroit bozuklukları önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Hastalık, bozukluğun türüne göre hekim tarafından tedavi ediliyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Tiroit hastalıklarında beslenme hem tedaviyi destekliyor hem de yaşam kalitesinin iyileşmesini sağlıyor. Tiroit hastalıklarında beslenme konusuna ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.
0 yorum