Tuvalet eğitimi, okul öncesi dönemdeki çocuğunuzun psikolojik ve sosyal gelişiminde önemli basamaklardan biri olarak görülüyor. Bebeklikten çocukluğa geçişin bir göstergesi olan bu dönemde çocuğunuz bağırsaklarını kontrol etmeyi öğreniyor.

tuvalet, banyo, kabızlık, peklik, konstipasyon, kusma, vomiting, boşaltım, wc, kaka,

Bez yerine tuvaleti kullanmak çocuğunuz için daha fazla çaba gerektiren bir süreç olduğundan tuvalet eğitimi çocuğunuzla olan ilişkinizi de etkiliyor. Bu süreci duygusal olarak daha rahat atlatmanız için dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğim.

güvenlik, barınma, emniyet, maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisi, çocuk, çadır-minTuvalet eğitimine gerçekçi şekilde yaklaşın. Bu eğitimin uzun, yavaş ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu kendinize hatırlatın. Çocuğunuzun duygularını, ihtiyaçlarını ve bireyselleşme isteğini göz ardı etmeyin.

tuvalet, banyo, kabızlık, peklik, konstipasyon, kusma, vomiting, boşaltım, wc, kaka,

Yeni doğum, hastaneye yatış, taşınma ya da boşanma gibi süreçlerden geçiyorsanız, çocuğunuz okula yeni başladıysa veya yürüme, tutma, yazma, kesme gibi gelişimsel becerilerden birini öğrenme aşamasındaysa tuvalet eğitimine başlamayın.

tuvalet kağıdı, wc, kabızlık, sindirim sistemi, boşaltım, karın ağrısı, ishal, gaz, peklik, doluluk, kaka, bok

Bez ve tuvalet konusunda çocuğunuza baskı uygulamanız, onu azarlamanız, suçlamanız, başka çocuklarla kıyaslamanız ve onunla dalga geçmeniz çocuğunuzun tuvalete gitmesine yardımcı olmayacağı gibi ona daha kötü hissettirir.

çocuklar için tuvalet eğitimi, kız çocuğu

Tuvalet ihtiyacı olan çocuğunuzu acele şekilde tuvalete götürmekten kaçının. Çocuğunuz tuvalet ile aceleyi ilişkilendirebilir ve korku hissedebilir. Çocuğunuzun altına kaçırmasını önlemek için;

  • gün içinde sıvı tüketmesini engellemeyin,
  • gece tuvalete gitmesi için onu uyandırmayın.

Bu uygulamalar çocuğunuzun metabolizmasını ve uyku düzenini olumsuz etkileyebilir.

yemek bekleyen bebek, çocuk, evde bebekle zaman geçirme

Tuvalet eğitimde ısrarcı değil istikrarlı olun. Süreç ne kadar uzun sürerse sürsün geri adım atmayın. Bezden vazgeçtiyseniz nadiren de olsa çocuğunuza bez bağlamayın. Geri adım atmanız eğitimleri tekrarlamanızı gerektireceği gibi çocuğunuzun da kafasını karıştırabilir.

psikolog, danışmanlık, psikolojik, ruhsal

Çocuğunuzun tuvalet eğitimini nasıl yöneteceğiniz konusunda zorluk yaşıyorsanız psikolog desteği alabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

794 kez okundu

Psikolog Tuğçe Yılmaz

Psikolog Tuğçe Yılmaz, 2021 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden mezun olmuştur. Öğrencilik döneminde birçok kurs ve eğitimlere katılan Tuğçe Yılmaz, danışanlarına online terapi vermektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir