Etnik kökeni, cinsiyeti, inancı, cinsel kimliği/yönelimi, sakatlığı, yaşı, sahip olduğu psikolojik bozukluğu ve ekonomik durumu sebebiyle eşitsiz konumda olan bireyler psikolojik destek hizmetlerine ulaşmakta zorluk yaşıyor. Böylece ayrımcılık ve damgalamadan daha fazla etkileniyorlar. İşte ücretsiz şekilde hizmet alabileceğiniz bazı kurum ve kuruluşlar:

zorbalık-anksiyete-okul-çocuk-siberzorbalık-teknoloji-çocuklar-psikoloji-çocuk psikolojisi-öğretmen

Devlet hastaneleri

Hastanelerdeki psikologlardan danışmanlık hizmetini ücretsiz şekilde alabilirisiniz. Ancak psikolog ile görüşebilmeniz için öncelikle ruh sağlığı ve hastalıkları (psikiyatri) bölümünden randevu almanız ve talebinizi iletmeniz gerekiyor. Psikiyatri hekimi uygun gördüğü ve yönlendirdiği takdirde psikolog ile görüşebilirsiniz.

hastane, koridor, devlet hastanesi, poliklinik, klinik, randevu, sıra, bekle, boş, kapalı, temiz

Sağlıklı hayat merkezleri

Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren sağlıklı hayat merkezleri birçok şehirde ücretsiz psikolojik hizmet veriliyor. Buralarda birinci basamak sağlık hizmeti verildiğinden psikoterapiden çok danışmanlık ve yönlendirme yapılıyor.

sağlıklı hayat merkezi, sağlık bakanlığı, sağlık hizmeti, ücretsiz psikolog

Sosyal hizmet merkezleri

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal hizmet merkezlerinde psikologlar ve sosyal çalışmacılar birçok görevin yanında aile danışmanlığı ve bireysel danışmanlık hizmeti sunuyor. Kadına yönelik şiddet, engellilik, çocuk istismarı gibi dezavantajlı konumda olan gruplara öncelik veriliyor.

sosyal hizmet merkezi, sosyal çalışmacı, ücretsiz psikolog, devlet dairesi, psikolog

Yeşilay danışmanlık merkezleri (YEDAM)

YEDAM’larda 12 yaş ve üzerindeki bireylere alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı konularında destek olmak amacıyla bireysel danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti veriliyor. 115 YEDAM Danışma Hattı’nı arayarak randevu alabilirsiniz. Ayrıca çevrenizde bağımlı olduğundan şüphelendiğiniz kişiler varsa YEDAM’ı arayarak neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

yeşilay, yedam, yeşilay danışmanlık merkezi, bağımlılık, kumar, internet, teknoloji

Toplum ruh sağlığı merkezi (TRSM)

TRSM’ler kronik ruhsal hastalığa sahip bireylerin toplumdan dışlanmadan kendi sosyal çevreleri içinde tedavi almalarını amaçlıyor. TRSM’lere şizofreni benzeri psikotik bozukluklar ve duygu durum bozuklukları gibi kronik ruhsal hastalıkları olan bireyler başvurabiliyor. TRSM’lerde:

  • Hastalara sosyal beceri eğitimi veriliyor.
  • Toplum içinde uygulamalar yapılıyor.
  • Hastaların ilgileri ve kişilik özelliklerine göre uğraşı terapileri planlanıyor.
  • Uygun olan hastalarla açık/kapalı grup terapileri düzenleniyor.

grup, grup terapisi, grup seansı, psikoterapi, trsm, toplum ruh sağlığı

Belediyelerin danışmanlık merkezleri

Birçok şehirde büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyelerine bağlı olarak hizmet veren danışmanlık merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerde kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere ve sığınmacılara yönelik psikososyal destek hizmetleri veriliyor.

Psikolojik destek, terapi, psikoterapi, psikolog

Üniversitelerin psikolojik danışmanlık merkezleri

Bazı üniversitelerin bünyesinde öğrenci sağlık merkezi ve psikolojik danışmanlık merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde öğrencilere yönelik psikolojik destek hizmeti de sunuluyor.

psikolog, psikoterapi, psikoterapist, travma, ergen, travmatize, göüşme, danışmanlık

Çevrim içi platformlar

Ücretsiz olarak danışmanlık veya psikoterapi hizmeti veren çevrim içi platformlara ulaşabilirsiniz. Ancak hizmet alacağınız kişinin yaşam koçu ve kişisel gelişim uzmanı değil psikiyatrist ve psikolog olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Örnek çevrim içi platformlar:

online diyet, uzaktan besienme, online diyetisyen, ofis, kahve, mac

LBGTİ+ bireyler için psikolojik destek hizmetleri

LGBTİ+’ların yaşadıkları psikolojik sorunlara destek olmak adına çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları bulunuyor. Psikolojik destek veren sivil toplum kuruluşlarının listesine buradan ulaşabilirsiniz.

lgbt, lgbti,lgbti+, gey, lezbiyen, biseksüel, trans, lgbti danışmanlık, ücretsiz psikolog

HIV/AIDS ile yaşan bireylere yönelik psikolojik destek hizmetleri

Pozitif Yaşam Derneği, kendi bünyesinde oluşturduğu Pozitif Yaşam Destek Merkezi ile uzmanlar  eşliğinde HIV/AIDS ile yaşayan kişiler ve yakınları için;

  • akran danışmanlığı,
  • sosyal hizmet danışmanlığı,
  • psikososyal destek,
  • psikolojik danışmanlık,
  • beslenme danışmanlığı,
  • hukuk danışmanlığı
  • avukatlık hizmeti,
  • acil ilaç desteği,
  • ücretsiz ve anonim HIV testi hizmetleri veriyor.

HIV, AIDS, HIV+, pozitif yaşam, pozitif yaşam derneği, kırmızı, kırmızı kurdele

Rehberlik ve araştırma merkezi (RAM)

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan RAM’larda:

  • Akademik başarısızlık yaşayan,
  • engele sahip,
  • psikolojik problemler ve davranış bozuklukları nedeniyle başvuran öğrenciler değerlendirilerek gerekli hizmetleri almaları sağlanıyor.

Ayrıca  çocuklarıyla etkili iletişim kurmak isteyen ailelere ve öğretmenlere yönelik destek hizmetleri veriliyor. RAM’ların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

çocuk, okul, okul fobisi, okula gitmek istemiyor, psikolog, çocuk psikolojisi

Eşitsizlikleri gidermek için hepimize görev düşüyor. Sizler de yukarıdaki hizmetlere ihtiyacı olan yakınlarınızı bilgilendirerek destek almalarına yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı günler.

1.922 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

1 yorum

İzmir Aile Danışmanlığı · 2 Mart 2022 20:25 tarihinde

bu tür yerler yaygınlaştırılmalı.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir