Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketilmemesi temeline dayanan vejetaryen beslenme, tarihsel süreç içinde farklı bölümlere ayrılmıştır.
1 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Tam vejetaryen”
Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, su ürünleri, süt, yoğurt, kefir, peynir, yumurta, salam, sosis, sucuk, pastırma, bal ve tereyağı başta olmak üzere hayvansal kaynaklı hiçbir besini tüketmemeyi ilke edinen tam vejetaryen bireyler, vegan olarak adlandırılıyor. Ayrıca vegan yaşayan bireyler, hayvansal kaynaklı tekstil ve kozmetik ürünlerini de kullanmıyor.
2 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Yarı vejetaryen”
Hayvansal kaynaklı besinlerden kırmızı et, tavuk, hindi, balık, su ürünleri, salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi et ve et ürünlerini tüketmemesine karşın hayvansal kaynaklı diğer besinleri kullanan bireyler yarı vejetaryen olarak isimlendiriliyor.
3 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Pesko vejetaryen”
Kırmızı et, tavuk, hindi, salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi et ve et ürünlerini kullanmamasına karşın balık, su ürünleri, süt, yoğurt, kefir, peynir, yumurta ve bal gibi besinleri tüketen bireyler pesko vejetaryen olarak isimlendiriliyor. Bu beslenme biçimi, balık ve su ürünlerinin tüketilebilmesiyle yarı vejetaryenlikten ayrılıyor.
4 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Lakto vejetaryen”
Süt, yoğurt, kefir, ayran ve peynir gibi süt ve süt ürünlerini tüketmesine karşın hayvansal kaynaklı diğer besinleri kullanmayan bireyler lakto vejetaryen olarak isimlendiriliyor.
5 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Lakto-ovo vejetaryen”
Süt, yoğurt, kefir, ayran ve peynir gibi süt ve süt ürünlerinin yanında yumurta da tüketen ancak hayvansal kaynaklı diğer besinleri tüketmeyen bireyler lakto-ovo vejetaryen olarak isimlendiriliyor.
6 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Polo vejetaryen”
Kırmızı et, salam, sosis, sucuk, pastırma, balık, su ürünleri, süt, yoğurt, kefir, peynir, yumurta ve bal kullanmamasına karşın tavuk, hindi ve kaz eti gibi besinleri tüketen bireyler polo vejetaryen olarak isimlendiriliyor.
7 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Frutaryen”
Meyve ile beslenen bireyler frutaryen olarak isimlendiriliyor. Bu beslenme biçinde avokado, muz, Hindistan cevizi, elma, portakal, armut ve çilek gibi meyveler, mevsimine uygun olarak tüketiliyor. Botanik açıdan meyve olarak kabul edilen domates, biber, salatalık ve kabak da bu beslenme biçimine dahil ediliyor. Ayrıca limon suyu gibi meyve sularını da içeren bu beslenme biçiminde kuru meyvelerin sınırsız olarak kullanılmaması öneriliyor.
Vejetaryen beslenen bireylerin; B12 vitamini, D vitamini, demir, kalsiyum ve çinko gibi besin ögelerinin düzeylerini belirli aralıklarla takip etmelerini ve menü planlarına özen göstermelerini öneriyorum.
Vegan ve vejetaryen beslenme hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
1 yorum
Vegan yaşayan bireylerin mutlaka almaları gereken 5 besin ögesi! – Momentum · 3 Haziran 2020 09:56 tarihinde
[…] kaynaklı hiçbir besini tüketmemeyi ilke edinen vegan bireyler, bu besinlerde yüksek miktarda bulunan bazı besin ögelerinden yetersiz […]