Camellia sinensis bitkisinin toplanarak farklı işlemler görmesi sonucunda beyaz çay, yeşil çay veya siyah çay elde ediliyor. Yeşil çay, bu bitkinin az miktarda oksitlenmesi sonucunda elde ediliyor.
1 • Yeşil çayda hangi besin ögeleri bulunuyor?
Yeşil çayda flor, manganez, kafein ve polifenolik yapıdaki kateşinler bulunuyor.
2 • Yeşil çay kalp ve damar sağlığını koruyor mu?
Her gün 6-7 çay bardağı veya 2-3 kupa çay içen bireylerde kalp krizi riskinin %11 oranında azaldığı¹ bildiriliyor. Ayrıca yeşil çayın LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyebileceği belirtiliyor.
3 • Yeşil çay kansere karşı kullanılabilir mi?
Yapısında barındırdığı EGCG (epigallokateşin gallat) gibi kateşinler nedeniyle yeşil çayın; mide kanseri dışındaki¹ diğer kanser türlerinde yararlı etkileri³ bulunuyor.
4 • Yeşil çay böbrek taşlarını artırıyor mu?
Fazla miktarda çay tüketimi böbreklerde kalsiyum okzalat taşı oluşturabiliyor. Bu nedenle böbrek taşı öyküsü bulunan bireylerin çay tüketimlerini sınırlandırmalarını öneriyorum.
5 • Yeşil çay antioksidan etkinlik gösteriyor mu?
1 kupa yeşil çay 200 mcg EGCG içeriyor. Güçlü antioksidan etkinlik gösteren bu bileşen, zararlı serbest oksijen radikallerine karşı vücudu koruyor.
Çay yaprakları %30-42 oranında antioksidan etkinlik gösteren bileşikler içeriyor. Ancak çayın işlenmesi sırasında bu yapılarda oluşan değişim nedeniyle antioksidan etki, siyah çayda bir miktar azalırken beyaz çay ve yeşil çayda daha yüksek oranda² bulunuyor.
6 • Yeşil çay ağırlık kaybını destekliyor mu?
Düzenli olarak yeşil çay tüketimi, metabolik hızı %3-4 oranında artırıyor. Ayrıca içerdiği EGCG nedeniyle yeşil çayın enflamasyonu azaltarak ağırlık kaybına yardımcı olduğu³ belirtiliyor. Ağırlık kaybetmeyi hedefleyen veya obezite ile yaşayan bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşerek yeşil çay tüketimlerini düzenlemelerini öneriyorum.
Şekersiz tüketildiğinde çayın sağlıklı yaşamı teşvik ettiği ortada… Yeşil çayın 3 etkisine dair yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
¹Özata, M. (2017). Hayat kurtaran vitamin ve mineraller, üçüncü baskı, Hayy kitap, s. 119 ²Yeşilada, E. (nd). Yeşil çay ve kanser,erdemyesilada.com/tr/article/desc/54292/yesil-cay-ve-kanser.html, 02.07.2020 ³Healthline (2020). EGCG (Epigallocatechin gallate): Benefits, dosage, and safety, healthline.com/nutrition/egcg-epigallocatechin-gallate, 02.07.2020
0 yorum