Yumurta, zayıflama diyetlerinde sıkça tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Eğer siz de ağırlık kaybetmek istiyorsanız diyetinizde yumurtaya neden yer vermelisiniz ve yumurtayı nasıl pişirmelisiniz?
Yumurtanın beyazı protein, sarısı ise hem protein hem de yağ, demir, A ve B grubu vitaminler bakımından zengin bileşime sahiptir. Ayrıca yumurta içerdiği protein ve yağ ile midenin daha yavaş boşalmasını sağlayarak tokluk hissi veriyor.
Yumurta, protein kalitesi en yüksek olan besindir. Çünkü yumurta proteinleri %100 oranında vücut proteinlerine dönüşebiliyor. Bu nedenle de yumurta örnek protein kaynağı olarak değerlendiriliyor.
Genellikle proteinden zengin diyetler yüksek miktarda doymuş yağ asitleri içerebiliyor. Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine rağmen kan kolesterolünü yükseltici etkisi yağlı et ve süt ürünlerinden daha azdır. Bu durum yumurtanın yüksek doymamış yağ asidi ve kolesterol seviyelerini düşürücü etki gösteren lesitin içermesinden kaynaklanıyor. Böylece zayıflama diyetlerinde uygun besin ögesi dağılımı için bir avantaj sağlanıyor.
Yumurtayı neden ve nasıl pişirerek tüketmelisiniz ?
Mikroorganizmalar yumurta kabuklarından kolaylıkla geçtiği için özellikle yumurta akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekiyor.
Yumurta piştiğinde B vitaminlerinden biyotinin görevini engelleyen avidin isimli protein etkisini kaybediyor ve biyotinin kullanımı engelleniyor.
Haşlama yapılacak yumurta bayatsa veya yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirilirse yumurta sarısının etrafında yeşilimsi renkte bir halka oluştuğu görülüyor. Bu halka yumurtadaki hidrojen sülfür ile demirin birleşmesinin bir sonucudur ve demirin vücutta kullanımını engelliyor.
Bu yüzden haşlama süresinin su kaynamaya başladıktan sonra sınırlandırılması gerekiyor. Süre 8–12 dakika ile sınırlandırılırsa katı, 3–5 dakika ile sınırlandırılırsa rafadan yumurta elde edilecektir.
Pişirme sırasında B grubu vitaminlerde (en fazla folatta) kayıplar olabiliyor. Haşlamada %0-10, omlette %5-30 arasında kayıp olduğu tahmin ediliyor.

Herhangi bir kronik hastalığınız yoksa tam yumurtayı günde bir adet olacak şekilde tüketebilirsiniz. Ağırlık kaybetmeyi hedefliyorsanız ya da obezite ile yaşıyorsanız beslenmenizi düzenlemek için diyetisyeninize başvurmanızı öneriyorum. Sağlıkla kalın.
Bir yanıt yazın