Neden bazı insanlar sarhoş olmaz?

Bazı insanlar alkol tüketmelerine karşın neden sarhoş olmadıklarını merak ediyor. Bu durumun arkasında kalıtımsal etmenlerden metabolizma hızına kadar bir dizi neden bulunuyor. Alkolün vücutta nasıl işlendiği, kişinin fiziksel özellikleri ve yaşam biçimi bu durumu büyük ölçüde etkiliyor.

eighteen plus age limit sign, 18+ yaş, erişkin içerik, on sekiz yaş ve üzeri içerik, alkolle ilgili yazı, içki, bira, şarap, likör, cin, rakı, viski, votka, tekila
Alkol ürünleri hakkında bilgiler içeren bu yazı sadece 18 yaşından büyük kişiler için hazırlanmıştır. Okuyucuları bilgilendirmek amacıyla, herhangi bir kâr ve reklam amacı gütmeyen bu içerik 4250 sayılı ispirto ve ispirtolu içkiler inhisarı kanununun altıncı maddesine uymayı kabul ve taahhüt etmektedir.

alkol, içki, alkollü içecek, gece, sosyalleşme, aleme akma, kız kıza, sohbet, bar, gece kulübü, eğlence

Alkol, karaciğerde metabolize oluyor ve bu süreç kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Bazı insanların karaciğerleri, alkolü daha hızlı işleyerek kan alkol seviyesini düşük tutuyor. Bu da sarhoşluk hissinin azalmasına yol açabiliyor.

alkol, alkolizm, alkolik, sosyal alkol içiciliği, beyaz şarap

Sık sık alkol alan bireylerde zamanla alkol toleransı gelişiyor. Bu, vücudun alkolün etkilerine karşı daha az hassas hâle gelmesi anlamını taşıyor. Bu bireyler daha fazla alkol tüketmeden sarhoşluk hissetmiyor.

alkol, kadeh

Vücut ağırlığı ve yağ oranı, alkolün etkilerini belirliyor. Daha fazla vücut ağırlığına sahip kişiler, aynı miktarda alkolü daha iyi tolere edebiliyor. Öte yandan kadınlar ve erkekler arasında da farklılıklar bulunuyor: Kadınlar erkeklere göre alkolün etkilerini daha hızlı hissediyor.

maket, anatomi, vücut, beden, organlar

Alkolün vücutta işlenmesinde görev alan enzimlerin kalıtımsal çeşitliliğinin de önemsenmesi gerekiyor. Bazı bireyler genetik yapıları nedeniyle alkolü daha hızlı metabolize edebiliyor. Bu da sarhoş olmalarını önleyebiliyor.

rakı, rakiya, alkollü içki, meze
Pratik meze sunumu, kadehci.com/wp-content/uploads/2021/09/R-KRISTAL-2.jpg

Alkolün ne kadar hızlı tüketildiği ve yemekle birlikte alınıp alınmadığı da sarhoş olmayı etkiliyor. Yemekte alkol tüketmek, alkolün emilimini yavaşlatıyor. Ayrıca kişinin alkolün etkilerine dair psikolojik beklentileri de sarhoşluk hissini değiştirebiliyor.

156 kez okundu


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.