araştırmak, görmek, farketmek,psikoloji, küre, doğa, sakin, huzur, araştırmak

Kendini gerçekleştiren kehanet nedir?

Kendini gerçekleştiren kehanet, bir kişiyle ilgili beklentilerimizin ve inançlarımızın gerçekleşmesine deniyor. Davranışlarımız, beklentilerimize göre şekilleniyor ve karşımızdaki kişi de bizim beklentilerimizi doğrulayacak şekilde davranıyor. Örnekle açıklayalım: Tanımadığımız bir kişiyle telefon görüşmesi yapmamız gerekiyor. Görüşmeden önce bize bu kişinin soğuk ve sert biri olduğu söyleniyor. Biz bu kişinin soğuk ve sert Devamı…

maslow, ihtiyaç, hiyerarşi, piramit, çocuk, kız, erkek, oğlan, kültür, ırk, fark-min

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Abraham Maslow tarafından 1943 yılında tanımlanan ihtiyaçlar hiyerarşisi, davranışlarımıza yön veren güdülerden oluşuyor ve Maslow bunları beş basamakta topluyor. Maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisini piramit şeklinde tasarlamıyor ancak hiyerarşinin daha iyi anlaşılmasını sağladığı için piramit şekli popüler hale geliyor. Maslow’a göre bu piramitteki ihtiyaçlarımızı sırayla gidermemiz gerekiyor çünkü bir basamaktaki ihtiyacımızı karşılanmadan Devamı…

obsesyon, din, islam, dua, OKB, takıntı

Oruçluyken stresinizi nasıl yönetebilirsiniz?

Değişikliklere karşı verdiğimiz uyum sağlama tepkisine stres deniyor. Oruç tutmanız, alıştığınız beslenme düzeninizi değiştirdiğinden stres tepkileri yaşamanız olağan karşılanıyor. Oruçlu olduğunuz süre içinde; baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uyku düzeninin değişmesi sebebiyle huzursuzluk, odaklanamama, karar vermede zorluk, dalgınlık ve hatırlama güçlüğü gibi fiziksel ve bilişsel belirtiler yaşayabilirsiniz. Oruçluyken yiyecek ve içeceklerden Devamı…

obsesyon, takıntı, kuruntu

“Ben çok takıntılıyım!”

“Ben çok takıntılıyım!” cümlesini danışanlarımdan sıklıkla duyuyorum. Danışanlarım yaşadıkları sorunu açıklamak için özellikle ilk seansta bu ifadeyi kullanabiliyor. Peki takıntılı olmak ne demek? “Ben takıntılıyım!” dediğinizde sanki bu durum sizin kişiliğinizin değişmez bir parçasıymış gibi algılanıyor ancak böyle bir kişilik tipi bulunmuyor. Takıntıdan kasıt daha çok zihni meşgul eden yoğun Devamı…

terapi, psikoterapi, psikolog, act,bdt

Eklektik psikoterapi nedir?

Farklı psikoloji kuramlarının, ekollerinin ve psikoterapi tekniklerinin bütünleştirilerek bir arada kullanılmasına eklektik (bütüncül) psikoterapi deniyor. Eklektik yöntemi benimseyen psikoterapistler belli bir kuramsal yaklaşıma bağlı kalmak yerine birçok kuramdan faydalandıkları için tedavilerini danışanların özel ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyorlar.  Örneğin bir psikoterapist danışanının güncel kaygılarına bilişsel davranışçı tekniklerle yaklaşırken geçmiş yaşantılarını psikodinamik tekniklerle Devamı…

laboratuvar, araştırma, çalışma, biyokimya, hormon, enzim, tahlil, hekim

Kortizol

Birincil stres hormonu olarak bilinen kortizol, böbrek üstü bezlerimizden salgılanıyor. Kanımızdaki kortizol seviyesi uyku-uyanıklık döngümüzde ve diğer birçok faktöre göre değişiyor. Kanımızdaki kortizol seviyesi sabah saatlerinde yükseliyorken gece yarısı en düşük seviyesinde oluyor. Ayrıca kortizol seviyesi uykusuz kaldığımızda ve gebelik sürecinde  artarken karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında azalıyor. Stresli olduğumuzda salgılanan Devamı…

erkek spor, spor, sporcu, koşu, atlama, egzersiz, antrenman, hız, motivasyon, motive

Adrenalin

Adrenalin, diğer adıyla epinefrin böbreküstü bezleri tarafından salgılanan ve direkt kana karışan bir hormondur. Adrenalin salgıladığımızda; kalp atış hızımız ve kalp kasılma kuvvetimiz artıyor, bronşlarımızdaki ve bağırsaklarımızdaki düz kaslar gevşiyor, kan basıncımız değişiyor, göz bebeklerimiz büyüyor kan şekerimiz yükseliyor. Korku ve stres durumlarında bizi harekete geçmeye hazırlayan bu hormon tehlikeli Devamı…

savaş ya da kaç, savaş kaç, savaş ya da kaç tepkisi, hayatta kalma, stres tepkisi,

Savaş ya da kaç!

Savaş ya da kaç tepkisi tehdit edici ve stresli bir durum algıladığımızda verdiğimiz tepkidir. Sempatik sinir sistemimizin aktive olmasıyla ortaya çıkan bu tepki hayatta kalmamıza ve tehlikeli durumlar karşısında hızlı hareket etmemize yardımcı oluyor. Örneğin, bir köpek havlayarak bize doğru koşmaya başladığı an savaş ya da kaç tepkisi veriyoruz. Aynı Devamı…

çocuk, ölüm, kayıp, yas, çocuklarda yas, iskele, martı, deniz, tatil, şapka, güneş, etkinlik, besle

Çocukluk amnezisi

Çocukluk anılarınızı hatırlamaya çalışın. En erken çocukluk anınız nedir ve o anının ne kadarını hatırlayabiliyorsunuz? Büyük olasılıkla tam olarak senaryolaştıramadığınız ve fotoğraf karesi gibi gözünüzün önünde canlanan birkaç anı hatırlıyorsunuzdur. 0-6 yaşlarımız arasında yaşadıklarımızı hatırlayamamamıza çocukluk amnezisi deniyor. Çocukluk amnezisi, yaşadıklarımızı unuttuğumuz için değil bu anıları işleyecek bilişsel yeterliğe sahip Devamı…

sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Amnezi nedir?

Geçici veya kalıcı hafıza kaybına amnezi deniyor. Amnezi yaralanma ve hastalık gibi fizyolojik nedenlere bağlı olarak, travmatik yaşantılar gibi psikolojik süreçlerle birlikte ve madde kullanımı sonucu ortaya çıkabiliyor. Önceden öğrendiğimiz bilgileri ve geçmiş yaşantılarımızı hatırlayamadığımız hafıza kaybı retrograd (geriye dönük) amnezi olarak adlandırılıyorken; yeni bilgiler öğrenemediğimiz ve yeni anılar oluşturamadığımız Devamı…

sosyal ikilem, social dilemma, belgeseli psikoloji, sosyal medya, internet bağımlılığı, film önerisi, netflix

Sosyal ikilem (social dilemma) belgesel filmi

Sosyal İkilem (Social Dilemma) belgeseli, sosyal medyanın işleyiş şekliyle ve davranışlarımıza etkisiyle ilgili çok yönlü bir bakış açısı sunuyor. Sosyal medyanın bağımlılıkla ilişkisi, bilgi kirliliği ve toplumsal manipülasyonlar gibi birçok alana değinen belgeseli Netflix adlı platformdan izleyebilirsiniz. Ürüne para ödemiyorsanız, ürün sizsiniz. 839 kez okundu

red flag, kırmızı bayrak, ilişkilerde red flag, flama, tehlike, uyarı, sinyal, bayraklar

Red flag: İlişkinizdeki uyarı sinyalleri

Red flag (kırmızı bayrak) kavramı ilişkilerimizdeki olası tehlikelere işaret etmek için kullanılıyor. Partnerimizin bizim için uygun olmadığını ve bize zarar verebileceğini gösteren sinyallere kırmızı bayrak deniyor. Birçok platformda red flag olarak geçiyor olsa da ben Türkçesini kullanmayı tercih ediyorum. Kırmızı bayrakları ilişkimizin başlarında fark ettiğimizde sıkıntılarla karşılaşmadan önlem alabiliyoruz ancak Devamı…

irade, başarı, spor, koşu, egzersiz, merdiven

Motivasyonunuzun kaynağı içsel mi dışsal mı?

Harekete geçmemizi sağlayan ve eylemlerimize yön veren motivasyonun kaynağı içsel ve dışsal olabiliyor. İçsel olarak motive olduğumuzda bizi harekete geçiren şey, elde edebileceğimiz herhangi bir dışsal fayda (para, ders kredisi, vb.) değil davranışımızdan aldığımız keyif oluyor. Kendi isteğimizle güzel bir havada koşuya çıkmamız. Tatmin edici bulduğumuz için yeni bir dil Devamı…