Brain rot, beyin çürümesi, oxford, sözük, yılın kelimesi

Oxford 2024’ün sözcüğünü seçti: Brain rot

Oxford Sözlüğü, kullanıma yeni giren sözcüklerden birini yılın sözcüğü olarak seçiyor. 2024’ün sözcüğü ise brain rot. Türkçesi ile beyin çürümesi… Beyin çürümesi altı sözcük arasından 37.000’den fazla kişinin katıldığı halk oylamasıyla seçiliyor. Beyin çürümesi sözlükte “önemsiz olan ve çaba gerektirmeyen içeriklerin aşırı tüketilmesi sonucu kişinin zihinsel durumunun ve entelektüel halinin Devamı…

nefes-egzersizi-ağaç-rahatlama-sakinlik-huzur-stres

Çok karıştırılan üç kavram: Düşünce, duygu ve his

Psikologlar olarak bazı seanslarda danışanlarımıza psikoloji alanına ait bilgiler aktarıyoruz. Bu bilgi aktarma sürecine psikoeğitim deniyor. Psikoeğitim danışanlarımızın deneyimlediği şeyleri anlamlandırmasından, seanslarda ortak bir dil oluşturmaya kadar birçok işleve sahip oluyor. Birçok farklı kavram gibi düşünce, duygu ve his de psikoeğitimin konusu olabiliyor. Bu kavramların yalnızca görüşmelerde değil günlük hayatta Devamı…

Disleksi’yi fark etmek neden önemlidir?

Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün alt türlerinden biri olan disleksi öğrenme ve sosyal ilişkilerin çocuğunuz için daha önemli hale geldiği okul hayatında gözlemlenmeye başlıyor. Çocuğunuzun okuma, yazma, anlama ve matematik gibi alanlarda sorun yaşamasıyla fark edebileceğiniz Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün alt türleri arasında disleksinin yanında diskalkuli ve disgrafi de bulunuyor. Disleksi Okuma güçlüğü Devamı…

pişman, pişmanlık, yorgun, tükenmiş, tek, yalnız

İş yaşamınız sizi tüketiyor mu?

İşe gitmek ve işe başlamak size zor geliyorsa, işinize karşı ilginiz azaldıysa, size verilen görevleri erteliyorsanız, daha sık hata yapmaya başladıysanız, baş ve mide ağrısı gibi fiziksel yakınmalarınız varsa, birlikte çalıştığınız kişilere karşı tahammülünüz azaldıysa ve onlara karşı öfke duyuyorsanız tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Tükenmişlik sendromu yaşamın her alanında ortaya Devamı…

beyin, araştırmalar, çalışmalar, dijital, yapay zeka, sağ sol beyin

Zihinsel depomuz bellek

Bilgileri kodladığımız, depoladığımız ve geri çağırdığımız zihinsel sürece bellek (hafıza) deniyor. Belleğimizin öğrenme becerimizle yakın ilişkisi bulunuyor. Bilgiyi kaydetme yetimize kodlama, bilginin ne kadar süre ve nasıl kodlandığına depolama, depoladığımız bilgilere erişmemize ise geri çağırma deniyor. Depolama şekline göre bellek çoğunlukla üç kategoriye ayrılıyor: Duyusal bellek: İşitme ve dokuma gibi Devamı…

Dissosiyasyon, çözülme, ayrışma, Dissosiyatif, Dissosiyatif bozukluk, şok, uzaklaşma,kaçma,

Tarihi bir gelişme: İki kişi rüyalarında iletişim kurdu!

Kaliforniya merkezli bir nöro-teknoloji şirketi olan REMspace, rüyada iletişim kurmanın bir yolunu bulduğunu bildiriyor. Özel olarak tasarlanmış bir ekipman aracılığıyla rüya sırasında basit bir mesaj alışverişi gerçekleşebiliyor. REMspace’in deneyinde rüya gören bir katılımcıya kulaklık yoluyla rastgele bir sözcük dinletiliyor, katılımcı bu sözcüğü tekrarlıyor. Sözcük, rüya gören diğer katılımcıya ulaşıyor ve Devamı…

Psikolog, psikolojik danışma, psikiyatri doktoru, yaşam koçu

Zihninize iyi bakmak istiyorsanız diyetisyenle çalışın!

Günümüzde psikoloji ve beslenme arasındaki bağlantı her geçen gün daha fazla ön plana çıkıyor. Psikologlar, danışanlarının duygu durumlarını iyileştirmek için diyetisyenlerle iş birliği yaparak beslenmenin zihin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanıyor. Peki, bu iş birliği nasıl bir fark yaratıyor? Beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişki, pek çok araştırmayla destekleniyor. 2017 Devamı…

mitomani, yalan, yalan söyle, iletişim, ilişki, konuş, söyle, anlat, sohbet,

Mitomani: Patolojik yalancılık

Herhangi bir amaç ve fayda olmadan kronik şekilde yalan söylemeye mitomani (patalojik yalancılık) deniyor. Mitomani muthos (efsane) ve mania (delilik) sözcüklerinden oluşuyor. Günlük hayatta sosyal ilişkilerimizde hepimiz yalan söyleyebiliyoruz. Sıkıntıdan kaçınmak ve istediğimizi elde etmek için bir gerçeği gizleyebiliyoruz veya gerçeği çarpıtarak ifade edebiliyoruz. Yalan, sıradan ilişkilerimizin bir parçasını oluşturabiliyor. Devamı…

ayna, illüzyon, halüsinasyon, algı, yanılsama, sanrı, algı yanılması, kırık, çöl, gece

İdeal benliğinize ne kadar yakınsınız?

İdeal benlik (ideal self) sahip olmak istediğimiz ve bunun için çaba harcadığımız özelliklerin zihinsel bir temsilinden oluşuyor. Gerçek benliğimiz sahip olduğumuz özelliklerimizle; ideal benliğimiz ise kendimizi nasıl görmek istediğimizle ilişkili oluyor. İdeal benliğimiz; deneyimlerimizden, toplumun beklentilerinden, hayran olduğumuz ve model aldığımız kişilerden etkilenerek idealize ettiğimiz özelliklerden oluşuyor. Bu nedenle hepimizin Devamı…

psikoloji, bilim, araştırma, çalışma, masa, kitaplar, ders

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü: İş yerinde ruh sağlığı

Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak ilan edilen 10 Ekim’de her yıl belirlenen bir tema ile ruh sağlığı alanında farkındalık çalışmaları gerçekleştiriliyor. 2024 yılının teması ise iş yerinde ruh sağlığı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu yıl ruh sağlığı ile iş yaşamı arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Bu tema, çalışma koşullarının psikolojik sağlımıza etkilerini Devamı…

iPhone, telefon, sosyal medya, online diyet

FOMO: Kaçırma korkusu hayatı nasıl esir alıyor?

Bir şeyleri kaçırma korkusu olarak bilinen FOMO (fear of missing out), modern yaşamla beraber yaygınlaşıyor. FOMO, kişinin sosyal medya veya diğer platformlarda başkalarının yaptıklarını görerek kendisinin eksik kaldığını hissetmesine yol açıyor. Bu sürekli karşılaştırma ve endişe, hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkiliyor. FOMO, kronik stres düzeylerini artırarak vücutta Devamı…

Dissosiyasyon, çözülme, ayrışma, Dissosiyatif, Dissosiyatif bozukluk, şok, uzaklaşma,kaçma,

Hava durumu psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Birçok kişi yağmurlu günlerde sıkıntılı hissettiğini ifade ediyor. Kış mevsimi sıklıkla depresyonla ilişkilendiriliyor. Bazılarımız havanın her zaman sıcak ve güneşli olmasını isteyebiliyor. Peki hava durumu psikolojimizi nasıl etkiliyor? Mevsim değişiklikleri psikolojik sağlığımızı etkileyebiliyor. Bazı depresyon belirtileri sonbaharda ortaya çıkmaya başlıyor ve kışın¹ yoğunlaşabiliyor. Bu belirtiler kışın sıcaklık düştüğü için değil Devamı…

bebek, baba, çocuk, iletişim, sevgi, güven, bağlanma, güvenli bağlanma

Bebeğinizin güvenli bağ kurması için yapabilecekleriniz

Bebeklerin güvenlik ve rahatlama ihtiyaçlarını karşılayan kişiyle bağ kurmasından yani bağlanmadan daha önce bahsetmiştik. Güvenli bağlanma ise bakım veren kişinin, bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı ve tutarlı şekilde cevap vermesiyle oluşuyor. Fiziksel temas kurun Yeni doğan bir bebeğin temel ihtiyacı güvenlik ilk olarak fiziksel temas ile sağlanıyor. Bebeği kucağınıza alarak ve ona Devamı…