21, 21 gün, 21 gün kuralı, 21 gün yap, bilinaltı, bilinçaltı telkin, 21 kez, alışkanlıklar, davranış

Alışkanlıklar için 21 gün kuralı!

21 gün kuralını daha önce duydunuz mu? 21 gün şekersiz beslenme, 21 günde bilinçaltı telkini, 21 günde hafıza güçlendirme ve 21 günlük detoks gibi birçok örneği bulunuyor. Hedeflediğiniz bir davranışı 21 gün boyunca tekrarladığınızda alışkanlık haline getireceğiniz düşünülüyor. 21 gün kuralının nereden geldiğine göz atalım. 21 gün miti Maxwell Maltz’ın Devamı…

cocuk-aile-ebeveyn-bebek-oyun-ogrenme-zeka-zeka-testi

Teknoloji kullanımında ebeveynlere öneriler

Çocuğunuzun, internet ve teknolojiye gereğinden fazla zaman ayırdığını düşünüyor olabilirsiniz. Hatta çocuğunuzun teknolojiyi kullanma süresi ve şekli sizi kaygılandırıyor olabilir. İnternet ve teknoloji kullanımı ile ilgili yasak ve cezalar yerine hem çocuğunuzu hem de sizi daha iyi hissettirecek ve aranızdaki ilişkiye zarar vermeyecek genel önerilerimizden bahsedelim. Konuya ilişkin geniş bilgi için Devamı…

okul çocuğu, okula gitmek istemeyen çocuk, evden çıkmak isteyen çocuk, sınıfa girmeyen çocuk

Çocuğum okula gitmek istemiyor!

Okula başlayan çocuklarda okula gitme zamanı geldiğinde mide bulantısı, karın ve baş ağrısı, ateş yükselmesi gibi birçok fizyolojik belirti ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilere ağlama, korkular ve öfkeli davranışlar eşlik edebiliyor. Çocuklar, daha küçük yaşlarındayken gösterdikleri davranışları tekrar sergileyebiliyor. Okula gitmeyi reddetme sadece okula yeni başlayan çocuklarda değil her yaşta gözlemlenebiliyor Devamı…

Dissosiyasyon, çözülme, ayrışma, Dissosiyatif, Dissosiyatif bozukluk, şok, uzaklaşma,kaçma,

Kadınlar gözyaşlarını manipülasyon için mi kullanıyor?

Kadınların iletişim kurdukları kişileri ağlayarak manipüle ettiği kanısına yaygın şekilde inanılıyor. Peki öyle mi? Sizce kadınlar istediklerini elde etmek, karşı tarafın duygularını etkilemek ve bazı durumlardan kaçınmak için gözyaşlarını mı kullanıyor? Öncelikle ağlama tepkisini ele alalım. Ağlama çoğunlukla üzüntü duygusu ile ortaya çıkıyor. Cinsiyetten bağımsız olarak üzüldüğümüz durumlara farklı tepkiler Devamı…

anne-kadin-cocuk-bebek-zeka-zeki-zeka

“Çocuğuma zekâ testi yaptırmak istiyorum!”

Ebeveynler, çoğunlukla bireysel merakları nedeniyle çocuklarının zekâ puanını öğrenmek istiyorlar. Ancak ailenin çocuğunu zeki bulması gibi özel bir gerekçe test yaptırmak için yeterli değildir. Zekâ testinin; zihinsel-motor geriliğin saptanması bilişsel potansiyelin anlaşılması gelişimsel bozukluklarının tespit edilmesi gibi amaçlardan ziyade yalnızca çocuğun ne kadar zeki olduğunu öğrenmek için uygulanması çocukları olumsuz Devamı…

İnsanlar, beynin işleyişinde değişiklikler yaratmaya çalışmış ve bunun için birçok yöntem bulmuşlardır. Bunlardan birisi olan meditasyon, yüzyıllardır varlığını devam ettirmekte ve son yüzyılda modern yaşamdaki stresle baş etmek için kullanılmaktadır. Nefes üzerine odaklanan Uzakdoğu meditasyonu, Sufi’lerin semahı, tesbih çekmek, mantralar, zikirler, davul ritmiyle kendinden geçme ve dua gibi tekniklere dayanan meditasyonlar kültürden kültüre, zamanla değişmektedir. Meditasyonun insan bedenini nasıl etkilediği merak edilmiş ve yapılan çalışmalarda insanın sempatik sinir sistemini yavaşlattığı sonucuna ulaşılmıştır. Bedenin kendisini savunması için gerekli olan sempatik sinir sistemi; ani bir olay karşısında çalışmaya başlar ve bizim stres tepkileri dediğimiz bedensel belirtileri ortaya çıkarır. Bu nedenle meditasyon yaparken; kalp atış hızı azalır, metabolizma hızı düşer, solunumu yavaşlar, kaslar gevşer, beynin dinlenme durumunda ortaya çıkan alfa dalgaları artar, stresle ilgili kimyasal olan laktatın kandaki oranı azalır… Meditasyon teknikleri, yukarıda bahsedilen fizyolojik etkileri sebebiyle, psikoterapistler tarafından anksiyete bozuklukları tedavisinde bazı seanslarda yöntem olarak kullanılabilmektedir. Bedensel değişikliklerin yanında düzenli olarak meditasyon yapan kişiler; daha çok duyusal farkındalık, güçlü duygular, zamansızlık ve dinginlik hissi yaşadıklarını ifade etmektedirler.

Tabula rasa: Boş levha

Boş levha anlamına gelen tabula rasa ampirist (deneyci) düşünürlerin bilgi felsefesine dair düşüncelerini kabaca özetliyor. Ampirizme göre bizler dünyaya boş bir zihinle geliyoruz. Zihnimizdeki bilgileri ise duyumlar ve deneyimler aracılığıyla sonradan ediniyoruz. John Locke, George Berkeley ve David Hume ampirizmin önemli temsilcileri olarak öne çıkıyor. Bu düşünürler karmaşık zihinsel süreçlerin Devamı…

2, dizpo

İstifleme bozukluğu: “Bir gün lazım olursa!”

Eşyaların değerlerine ve yararlarına bakılmaksızın biriktirilmesine istifleme bozukluğu (dizpozofobi) adı veriliyor. İstifleme bozukluğuna sahip kişiler eşyaları biriktirme konusunda aşırı istek duyarken onlardan vazgeçme konusunda ise yoğun sıkıntı hissediyor. Biriktirilen nesnelerin çeşitli ve düzensiz olması istiflemeyi koleksiyonculuktan ayırıyor. Koleksiyoncular belirli bir alana yönelik nesneleri düzenli şekilde toplarken istifçiler; broşürleri, promosyon ürünlerini, Devamı…

mikro ifadeler, duygular, yüz okuma, duygu okuma, şaşırma, pembe, tedirgin

Kusursuz olma arzusunun psikolojik etkileri: Barbie sendromu

Sosyal medya kullanımının artmasıyla beraber mükemmel görünme isteği de her geçen gün artıyor. Harika görünen bedenler ve yüzler özellikle genç nesli ve her yaştan kadınları etkisi altına alıyor. Pek çok kadın ve genç kız, Barbie vücuduna sahip olabilmek için estetik operasyonlara başvuruyor. Barbie filmiyle estetik görünme arzusu daha da artıyor Devamı…

schadenfreude, psikoloji, almanca, almanya, resim, tablo, renkli, neşe, zarar

Sanatın iyileştirici gücü: Sanat terapisi

Boyama ve kil çalışmaları gibi sanatsal faaliyetlerin psikoterapi ve rehabilitasyon süreçlerinde kullanılmasına sanat terapisi deniyor. Sanat terapisi üretim becerilerini, yaratıcılığı, psikoloji kuramlarını ve psikoterapideki deneyimleri kullanarak bireyleri, aileleri ve toplulukları desteklemeyi amaçlıyor. Sanat terapisi; bilişsel ve duyusal-motor işlevleri iyileştirmek, öz saygıyı ve öz farkındalığı desteklemek, psikolojik dayanıklılığı geliştirmek, iç görüyü Devamı…

karanlık, doçentlik, çalışma, işin içinden çıkamama, çaba, ders, ödev

Stresin kaynağı nedir?

Stres yaratan olaylar kişiye ve zamana göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle stresin kaynağının ne olduğu kesin şekilde ifade edilemiyor. Kulaklığınızı kaybettiğinizde veya kanser hastası bir yakınınıza bakım verdiğinizde stres yaşayabilirsiniz. Strese neden olan yaşantılar her zaman olumsuz olmayabiliyor. İşe başlamanız, evlenmeniz ve üniversiteyi kazanmanız gibi olumlu olaylar da stres yaratabiliyor. Devamı…

öz bakım, farkındalık, bakım, yürüyüş, açık hava, su içme, müzik dinleme, güneş ışığı

Kendinize bakım veriyor musunuz?

Yemek yeme, giyinme ve egzersiz yapma gibi günlük rutinimiz içinde yer alan veya bazı özel durumlarda sergilediğimiz davranışlara öz bakım diyoruz. Bilinçli şekilde yaptığımız öz bakım fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden birçok avantaj sağlıyor. Öz bakım tükenmişliği önleyebiliyor, psikolojik dayanıklılığımıza katkı sağlıyor ve stresi yönetmemizi kolaylaştırıyor. Öz bakım için ihtiyaçlarımızın Devamı…

kadın, spor, koşu, günbatımı, esneklik, dayanıklılık, psikolojik dayanıklılık

Psikolojik dayanıklılık nedir?

Psikolojik dayanıklılık zorlayıcı olaylara karşı esnek kalabilme, değişikliklere uyum sağlayabilme ve yoğun duygulardan sonra toparlanabilme becerilerinizi ifade ediyor. Stres yönetimini de kapsayan psikolojik dayanıklılık düşüncelerinizi kontrol etmenizi ya da  olumlu düşünmeye çalışmanızı gerektirmiyor. Olumlu düşünmeye çalışmak zorlukları çoğunlukla görmezden gelmenize neden oluyor. Psikolojik dayanıklılığınızın yüksek olması duygularından etkilenmeyen ve olaylara Devamı…

üzüntü, manipülasyon, duygusal manipülasyon, ağlamak

Gizli tehdit: Manipülasyon

Bir kişinin veya grubun, başka bir kişinin düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını kendi çıkarlarına uygun olarak yönlendirme sürecine manipülasyon deniyor. Manipülatörler, hedef kişiyi kendi istekleri doğrultusunda hareket etmeye ikna etmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu taktikler arasında suçluluk duygusu yaratma, bilgi saklama veya çarpıtma, baskı uygulama ve tehdit gibi yöntemler yer Devamı…