Stres, ortaya çıkan değişikliklere verdiğiniz uyum sağlama tepkisidir. Bu değişiklikler hastalık, kaza ve sınav gibi olumsuz olaylarla; aynı zamanda düğün, üniversiteye başlamak ve sahne gösterisi yapmak gibi olumlu olaylarla da ilgili olabilir.
Oruç tutmanız, alıştığınız beslenme düzeninizi değiştirdiğinden stres tepkileri yaşamanız olağandır. Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uyku düzeninin değişmesi sebebiyle huzursuzluk gibi fizyolojik tepkilerin yanında; odaklanamama, karar vermede zorluk, dalgınlık ve hatırlama güçlüğü gibi bilişsel tepkiler gösterebilirsiniz.
Oruçluyken yiyecek ve içeceklerden uzak durmak için kısıtlı bir kaynak olan irade gücünüzü kullandığınızdan fiziksel ve zihinsel çaba gerektiren işler stres seviyenizi artırabilir.
Diğer aylarda sigara ve alkol kullanıyorsanız stres tepkilerini daha yoğun yaşayabilir ve yoksunluk belirtileri gösterebilirsiniz. Bedeninizin yeni koşullara uyum sağlamaya çalıştığını gösteren bu belirtilerin zamanla azalması beklenir.
Oruç tutarken stresi daha iyi yönetmek için neler yapılabilirsiniz?
- Yaşadığınız belirtilerin olağan olduğunu kabul edin.
- Yeterince uyuyun.
- Yoğun çaba gerektiren işleri parçalara bölerek bir plan dahilinde zamana yayın.
- Kendinize dinlenme fırsatı yaratın.
- Sahur öğününüzü tokluğu gün boyu destekleyecek şekilde planlayın.
- Bedeninizi yormayan, dengeli ve sağlıklı bir iftar menüsü hazırlayın.
- Stresi yoğun hissettiğiniz zamanlarda bu durumu beraber yaşadığınız bireylerle paylaşın.
- İbadete odaklanın.
Stresi yönetmek için daha önce kullandığınız yöntemleri Ramazan ayında da kullanabilirsiniz. Kendi yöntemlerinizi yazının altına yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.
[…] Stres belirtilerini hafifletici ve soğuk algınlığı semptomlarını giderici özellikleri bulunan ıhlamurun ağırlık kaybını desteklediğine dair geçerli kanıt yoktur. […]