Etiket: eskişehir psikoterapi
-
Bedeninizi seviyor musunuz?
•
Beden imajınız bedeniniz hakkındaki düşüncelerinizin, duygularınızın, inançlarınızın ve görünüşünüze dair algınızın bütününden oluşuyor. Zihinsel bir temsil olan beden imajınızın gerçekte nasıl göründüğünüzle bir ilgisi olmayabiliyor. Olumlu veya olumsuz beden imajı; ebeveynlerinizin tutumları, erken çocukluk deneyimleriniz, sosyal ilişkileriniz, medya ve kültür gibi faktörlere bağlı olarak şekilleniyor. Çocukluğunuzdan itibaren ailenizden ve çevrenizden bedeninizin görünüşüne yönelik olumlu tepkiler…
-
Oruçluyken stresinizi nasıl yönetebilirsiniz?
•
Değişikliklere karşı verdiğimiz uyum sağlama tepkisine stres deniyor. Oruç tutmanız, alıştığınız beslenme düzeninizi değiştirdiğinden stres tepkileri yaşamanız olağan karşılanıyor. Oruçlu olduğunuz süre içinde; baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uyku düzeninin değişmesi sebebiyle huzursuzluk, odaklanamama, karar vermede zorluk, dalgınlık ve hatırlama güçlüğü gibi fiziksel ve bilişsel belirtiler yaşayabilirsiniz. Oruçluyken yiyecek ve içeceklerden uzak durmak için kısıtlı bir…
-
Kişilik ölçülebiliyor mu?
•
Kişiliği ele aldığım yazımda bahsettiğim gibi kişilik hakkında bir şeyler bilmek insanlar ile ilgili öngörülerde bulunmayı kolaylaştırabiliyor. Kişiliği değerlendiren araçlar da psikolojik bozukluklardan işe alım süreçlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılabiliyor. Psikologların kişiliği ölçmek için kullandıkları değerlendirme araçları dört başlık altında toplanabiliyor: Bireysel görüşme Gözlem Objektif testler Projektif testler Bireysel görüşme Bireysel görüşmelerde psikologlar konuşmanın…
-
Sinir, stres ve üzüntüde Türkiye neden ilk üçte?
•
100 ülke arasında gerçekleştirilen anket çalışmasında¹ Türkiye’nin, Avrupa’nın en sinirli ülkesi olduğu ortaya çıktı. Dünya genelinde ise Lübnan % 49 ile birinci, Türkiye % 48 ile ikinci oldu. Bu iki ülkeyi, Ermenistan ve Irak % 46, Afganistan %41 ile takip etti. İlk olarak belirtmek istiyorum ki yapılan anket çalışması nitel bir araştırma değil; kişilerle derinlemesine…
-
Ortoreksiya nervoza: Sağlıklı beslenme takıntısı
•
Türkçede doğru yemek anlamına gelen ortoreksiya; obsesif şekilde saf, temiz, kaliteli, katkı maddesi içermeyen ve organik besinleri tercih etme olarak tanımlanıyor. Ortoreksiya nervozası olan bireyler doğru olduğuna inandıkları beslenme şeklini gerçekleştirmek için çok yoğun zihinsel ve davranışsal çaba harcıyorlar. Programlarına uygun beslenemedikleri zaman aşırı suçluluk ve pişmanlık hissediyorlar. Zamanlarının çoğunu beslenmelerini planlayarak geçiren ortoreksiyalılar sosyal…
-
Uyma davranışı: Benimseme, özdeşleşme ve itaat
•
Uyma davranışı düşüncelerinizi ve davranışlarınızı diğer insanlara veya gruplara uyacak şekilde değiştirmeniz ve düzenlemeniz olarak tanımlanıyor. Günlük yaşamda çok sık karşılaştığınız uyma davranışı diğerlerinin doğrudan veya dolaylı etkisiyle ortaya çıkar. Uyma davranışının 3 türü: Benimseme Benimseme; bir grubun görüşlerinin gerçekten doğru olduğuna inanarak uyum sağlamanızdır. Benimseme yolluyla uyma davranışı gösterdiğinizde hem düşünceleriniz hem de davranışlarınız…
-
Tiksinme duygusunun işlevi nedir?
•
Küflenmiş bir yiyecek gördüğümüzde veya çürük meyve kokusu duyduğumuzda hissettiğimiz; temel ve yaşamsal duygularımızdan biri olan tiksinme (iğrenme) zararlı, zehirli ve hastalık riski barındıran şeylerden kaçınmamıza yardımcı oluyor. Tiksinme duygusu evrensel olduğundan farklı kültürlerdeki tiksinme tepkilerini kolayca tanıyabiliyoruz. Tiksinmeye genel olarak: gözlerin kısılması, kaşların ve burnun kırıştırılması, dudağın üst kısmının kıvrılması ve ağzın açık kalması…
-
Obsesif kompulsif bozukluk – takıntılar
•
Aklınıza sürekli ve yineleyen şekilde giren düşünceler sebebiyle yoğun sıkıntı yaşıyorsanız; aynı zamanda bu sıkıntıyı uzaklaştırmak için tekrarlayan davranışlar sergiliyorsanız obsesif kompulsif bozukluğa sahip olabilirsiniz. Saplantı zorlantı bozukluğu olarak da adlandırılan obsesif kompulsif bozukluk (OKB), günlük yaşamda takıntı olarak tanımladığınız düşünceleri ve davranışları içeriyor: Kapının kilidini, ocağı, pencereleri, uyuyan çocuğunuzun nefesini defalarca kontrol etmeniz; yoldan…
-
Düşünce hataları
•
Gün içinde olup biten olayları, zihnimizden geçen düşünceler ile yorumlarız. Zihnimizde sürekli akan bu düşüncelerin çoğunu fark etmesek de olaylar karşısında ne hissettiğimiz onlara bağlıdır. Bu düşünceler olumlu veya olumsuz özelliklere sahip olabilir. Olaylar karşısında daha olumsuz duygular hissediyorsanız, olayları olumsuz şekilde yorumlamanıza sebep olan düşünce hatalarınız olabilir. Ya hep ya hiç tarzı düşünme Sizin için…