Dissosiyasyon, çözülme, ayrışma, Dissosiyatif, Dissosiyatif bozukluk, şok, uzaklaşma,kaçma,

Kadınlar gözyaşlarını manipülasyon için mi kullanıyor?

Kadınların iletişim kurdukları kişileri ağlayarak manipüle ettiği kanısına yaygın şekilde inanılıyor. Peki öyle mi? Sizce kadınlar istediklerini elde etmek, karşı tarafın duygularını etkilemek ve bazı durumlardan kaçınmak için gözyaşlarını mı kullanıyor? Öncelikle ağlama tepkisini ele alalım. Ağlama çoğunlukla üzüntü duygusu ile ortaya çıkıyor. Cinsiyetten bağımsız olarak üzüldüğümüz durumlara farklı tepkiler Devamı…

kadın, spor, koşu, günbatımı, esneklik, dayanıklılık, psikolojik dayanıklılık

Psikolojik dayanıklılık nedir?

Psikolojik dayanıklılık zorlayıcı olaylara karşı esnek kalabilme, değişikliklere uyum sağlayabilme ve yoğun duygulardan sonra toparlanabilme becerilerinizi ifade ediyor. Stres yönetimini de kapsayan psikolojik dayanıklılık düşüncelerinizi kontrol etmenizi ya da  olumlu düşünmeye çalışmanızı gerektirmiyor. Olumlu düşünmeye çalışmak zorlukları çoğunlukla görmezden gelmenize neden oluyor. Psikolojik dayanıklılığınızın yüksek olması duygularından etkilenmeyen ve olaylara Devamı…

Ön yargılarımız: Farkındalık ve değişim

Bir kişiye, gruba veya nesneye ilişkin duygu yüklü tutumumuza ön yargı deniyor. Konu ön yargı olduğunda aklımıza ilk olarak olumsuz duygular geliyorsa da olumlu ön yargılar da bulunuyor. Japonların çalışkan olduğunu düşünmek olumlu ön yargıya örnek verilebiliyor. Bu ön yargı Japonları çok etkilemeyebiliyorsa da olumsuz ön yargılar yıkıcı olabiliyor. Ön Devamı…

savaş ya da kaç, savaş kaç, savaş ya da kaç tepkisi, hayatta kalma, stres tepkisi,

Savaş ya da kaç!

Savaş ya da kaç tepkisi tehdit edici ve stresli bir durum algıladığımızda verdiğimiz tepkidir. Sempatik sinir sistemimizin aktive olmasıyla ortaya çıkan bu tepki hayatta kalmamıza ve tehlikeli durumlar karşısında hızlı hareket etmemize yardımcı oluyor. Örneğin, bir köpek havlayarak bize doğru koşmaya başladığı an savaş ya da kaç tepkisi veriyoruz. Aynı Devamı…

mikro ifadeler, duygular, yüz okuma, duygu okuma, şaşırma, pembe, tedirgin

Mikro ifadeler nasıl ortaya çıkıyor?

Duygularımızın kısa ve istemsiz bir yansıması olan mikro ifadeler çoğunlukla gerçek duygularımızı gizlemeye ve maskelemeye çalıştığımız durumlarda ortaya çıkıyor. Normal (makro) yüz ifadelerimizle karşılaştırdığımızda mikro duygu ifadelerimizi isteyerek ortaya çıkarmamız veya engellememiz zor oluyor. İğrenme, öfke, korku, sevinç, üzüntü ve şaşkınlık gibi evrensel duygularımızla birlikte ortaya çıkan mikro ifadelerin hızı Devamı…

kadın, perde, saklı, giz, destek, kapalı, sınır, ulaş, Dissosiyasyon, çözülme, ayrışma, dissosiyatif, dissosiyatif bozukluk, şok

Dissosiyasyon nedir?

Çözülme, ayrışma ve bölünme gibi anlamlara gelen dissosiyasyon düşüncelerimizden, duygularımızdan ve kimliğimizden kopuş yaşadığımız zihinsel bir süreci ifade ediyor. Bazı psikolojik bozuklarda görülse de hepimiz dissosiyasyonu belli bir seviyede ve zaman zaman deneyimliyoruz. Çok sıkıldığınız bir eğitimde zihninizin hayallere daldığı olmuştur. Kitap okurken dikkatiniz farklı düşüncelere kaydığından aynı sayfayı tekrar Devamı…

schadenfreude, psikoloji, almanca, almanya, resim, tablo, renkli, neşe, zarar

Schadenfreude nedir?

Almanca başkasının talihsizliğinden duyulan keyif anlamına gelen schadenfreude, zarar (schade) ve neşe (freude) sözcüklerinden oluşuyor. Schadenfreude, yani başkasının başına gelen kötü şeylerin zaman zaman hoşumuza gitmesi bizi kötü biri yapmıyor. Bu duygunun evrimsel kökenlerinin olduğu, adalet ve rekabetle ilişkili olduğu düşünülüyor. Rekabetin olduğu alanlarda diğer kişilere ve gruplara karşı üstünlük Devamı…

aleksitimi, duygusal körlük, duygu körlüğü, duygusuz, duygu sorunu, saklanma, yaprak

Aleksitimi: Duygu körlüğü

Duygusal körlük olarak da bilinen aleksitimi; a (yok), lexis (söz) ve thymos (duygu) sözcüklerinden oluşuyor ve duyguları sözel olarak dile getirememe anlamına geliyor. Duygularımızın farkında olmamız, onları anlamamız, ifade edebilmemiz ve düzenleyebilmemiz psikolojik sağlığımız için önemli ancak aleksitimisi olan bireyler; kendi duygularını tam olarak anlayamıyor, onları ifade etmekte zorlanıyor, duygularını sosyal Devamı…

kendini kabul, koşulsuz kendini kabul, kabul etme, kendi varlığını kabul etme, acceptance, kafe, mola, dinlen, bireysel

Kendinizi olduğunuz gibi kabul ediyor musunuz?

Kendini kabul (koşulsuz kendini kabul) fiziksel ve zihinsel özelliklerimizi olumlu ve olumsuz olmasına bakmaksızın olduğu gibi kabul etmemize deniyor. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek düşündüğünüz kadar kolay olmayabiliyor çünkü farklı olan ve kabul edilmeyeceğini varsaydığımız niteliklerimizi saklama ve değiştirme eğiliminde oluyoruz. Çocukluk deneyimlerimiz burada büyük rol oynuyor. Hangi özelliklerimizin kabul edilebilir Devamı…

eller, destek, ilişki, iletişim, şefkat

Kendinize şefkat göstermenin yolları

Öz-şefkat kendinizi olduğunuz gibi kabul ederek kendinize nezaket göstermenize deniyor. Çoğu yetişkin tarafından çocuksu bir tutum olarak algılanabilen öz-şefkat; güçlü ve zayıf yönleriniz olduğunu fark etmenizden ve bunun sorun olmadığını kabul etmenizden başka bir şey değildir. Birçoğunuz başka kişilere şefkat gösterdiğinizde muhtemelen ikinci kez düşünmüyorsunuz. Örneğin; işe kabul edilmeyen arkadaşınızı Devamı…

anhedoni, uykusuz, keyifsiz, mutsuz, dalgın

Anhedoni

Anhedoni, normalde haz veren etkinliklerden zevk alamamanızı ifade ediyor. İlgisizlikle aynı şey olmasa da anhedoni yaşıyorsanız çoğu etkinliğe karşı ilgisiz olabiliyorsunuz. Çok farklı alt kategorileri olsa da anhedoni kabaca sosyal ve fiziksel olarak ikiye ayrılabiliyor. Sosyal anhedoni, kişilerarası etkileşimlere ilgisiz olmanız ve sosyal ilişkilerden zevk almamanız anlamına geliyor. Fiziksel anhedoni Devamı…

kadın, suçlu, mutsuz, yalnız, sandalye, depresyon, sabah, pijama, uyku, karanlık

Languishing sendromu: Son zamanlarda tatsız hissediyorum!

Depresyonda değilsiniz, aşırı stresli hissetmiyorsunuz ve tükenmiş değilsiniz ancak bir şeyler yolunda gitmiyormuş gibi hissediyorsanız languishing sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Türkçeye tatsızlık olarak çevrilebilen languishing sendromu, “eh işte!” veya “idare eder” ifadelerini kullandığınız ruh durumuyla örtüşüyor. Psikiyatrik bir tanı ve psikolojik bir bozukluk olarak görülmeyen languishing sendromu ne iyi ne kötü arasında Devamı…

çaresizlik, öğrenilmiş çaresizlik, mutsuz, üzüntü, düşünmei karar, odak

Öğrenilmiş çaresizlik nasıl gelişiyor?

Öğrenilmiş çaresizlik, tekrarlanan zorluklarla karşısında koşulları değiştirecek gücümüzün olmadığına inanmamız olarak tanımlanıyor. Öğrenilmiş çaresizliği deneyimlediğimizde var olan olumsuz koşulları değiştirme olasılığımız olsa bile harekete geçmekten vazgeçerek kaderimizi kabul ediyoruz. Öğrenilmiş çaresizlik, psikolog olan Seligman ve Overmier‘in 1967 yılında hayvanlarla yaptığı çalışmada keşfediliyor. Çalışmada, köpekler bulundukları zemin üzerinden kaçamayacakları bir dizi Devamı…