Botilinum, Latince sosis anlamına gelen botulus sözcüğünden türüyor. Clostridium botilinum isimli bakterinin oksijensiz ve düşük asiditeli ortamda ürettiği botülin toksininin kobra zehrinden 7 milyon kat daha zehirleyici olduğu¹ belirtiliyor.

sosis, ateş, kızartma, işlenmiş et ürünleri

Botülin asetilkolin nörotransmitterini işlevsiz kılarak yutma zorluğuna, çift görmeye, felce ve ölüme neden oluyor.

yemek, ayakta yeme, dışarıda beslenme, erkek, gözlük, atıştırma

Sosis, salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünleri, deniz ürünleri, sebze ve baklagil konserveleri botilinum riski taşıyan gıdaların başında geliyor. Nitrik oksit isimli koruyucu kullanılarak botülin oluşumu önlenebiliyor.

yumurta, sarı, öğün, yemek, yeşillik, sebze, omlet, yumurta, sucuklu yumurta, menemen, kahvaltı, menü, yemek

Kızartma ve kavurma yöntemleriyle pişirilen işlenmiş et ürünlerinde nitrik oksit ile proteinler tepkimeye girerek kanser yapıcı güçlü¹ bir bileşik olan nitrözamin oluşuyor. Paketli ticari ürünlere askorbik asit (C vitamini) eklenerek bu tepkimenin oluşması önlenebiliyor.

mide, sindirim sistemi, mide maketi,

Besinlerle alınan aminler ve nitritler midenin asidik ortamında kanserojen bileşikler oluşturuyor. Bu durum mide kanserine yol açabiliyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Yemeklerinizi düdüklü tencerede pişirerek, konservelerinizi en az 2 dakika boyunca 70°C sıcaklığa maruz bırakarak ve işlenmiş et ürünlerini sınırlandırarak botilinum riskini azaltabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
1.246 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir