Botilinum, Latince sosis anlamına gelen botulus sözcüğünden türüyor. Clostridium botilinum isimli bakterinin oksijensiz ve düşük asiditeli ortamda ürettiği botülin toksininin kobra zehrinden 7 milyon kat daha zehirleyici olduğu¹ belirtiliyor.
Botülin asetilkolin nörotransmitterini işlevsiz kılarak yutma zorluğuna, çift görmeye, felce ve ölüme neden oluyor.
Sosis, salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünleri, deniz ürünleri, sebze ve baklagil konserveleri botilinum riski taşıyan gıdaların başında geliyor. Nitrik oksit isimli koruyucu kullanılarak botülin oluşumu önlenebiliyor.
Kızartma ve kavurma yöntemleriyle pişirilen işlenmiş et ürünlerinde nitrik oksit ile proteinler tepkimeye girerek kanser yapıcı güçlü¹ bir bileşik olan nitrözamin oluşuyor. Paketli ticari ürünlere askorbik asit (C vitamini) eklenerek bu tepkimenin oluşması önlenebiliyor.
Besinlerle alınan aminler ve nitritler midenin asidik ortamında kanserojen bileşikler oluşturuyor. Bu durum mide kanserine yol açabiliyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Yemeklerinizi düdüklü tencerede pişirerek, konservelerinizi en az 2 dakika boyunca 70°C sıcaklığa maruz bırakarak ve işlenmiş et ürünlerini sınırlandırarak botilinum riskini azaltabilirsiniz. Sağlıkla kalın.
¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
0 yorum