Bal tutması, tutan bal, acı bal... Bunların her biri deli balın (mad honey) halk arasında kullanılan isimlerini ifade ediyor. Buruk acı bir tada sahip olan deli bal besin zehirlenmelerine neden olabiliyor.
Delibal diyabetin, hipertansiyonun, gastrointestinal sistem hastalıklarının, koroner arter hastalığının ve impotansın (cinsel iktidarsızlığın, sertleşme sorununun) önlenmesinde¹ kullanılıyor. Avrupa’da delibalın hipertansiyon yönetiminde kullanıldığı belirtiliyor.
Ülkemizde yetişen mor çiçekli orman gülü (Rhododendron ponticum) ve sarı çiçekli orman gülü (Rhododendron luteum) grayanotoksin adı verilen zehirli madde içeriyor. Bu çiçeklerden beslenen arıların ürettiği ballar zehirlenmeye neden olabiliyor.
Deli bal zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunu orta yaşlı erkek hastalar oluşturuyor. Hipotansiyon (kan basıncı düşüklüğü) ve bradikardi (kalp atımının yavaşlaması) belirtileriyle kendini gösteren deli bal zehirlenmesi tedavi edilmediğinde ölüme neden olabiliyor.
Deli balı 1/2 tatlı kaşığından fazla tüketmeyin. Bal tükettikten sonra boğazınızda yanma hissi, ağzınızda ve burnunuzda kaşınma, cildinizde ve gözlerinizde kızarıklık, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik ve görme bulanıklığı yaşarsanız zaman kaybetmeden acil servise başvurun. Sağlıkla kalın.
Deli Bal Zehirlenmeleri Genel Özellikler Ulusal ve Uluslararası Literatürün İncelenmesi, dergipark.org.tr/tr/download/article-file/105568
0 yorum