diş ağrısı, tatlı sonrası dişte şiddetli ağrı, kadın, ağız sağlığı, acı

Tatlı yediğimde dişim neden ağrıyor?

Tatlı besinler tüketildiğinde dişinde ağrı olduğunu söyleyen pek çok kişi vardır. Tatlı ve soğuk gibi etkenlere bağlı oluşan hassasiyetler dişte hiperemi (reversible pulpitis) denilen bir hassasiyeti göstermektedir. Hiperemi dişin pulpasının şiddetli olmayan lokalize inflamasyonudur. Hiperemi görülen dişlerde problemin sebepleri: Kök yüzeylerinin açığa çıkmış olması (diş eti çekilmesi gibi sebeplerle) dişte Devamı…

diş, süt dişi, kız, çocuk, kız çocuğu, süt içme

Kaza sonucu çıkan dişi ne yapmalıyız?

Herhangi bir dişin bulunduğu kemikten koparak çıkması avulsiyon olarak tanımlanıyor. Çocuklarda daha sık görülen avulsiyon; düşme, çarpma ve kaza (bisiklet, scooter vb). gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor. Avulse olan dişe yapılabilecek çeşitli tedaviler bulunuyor. Ağızdan ayrılan dişin hekimine uygun şekilde götürülmesi tedavinin verimli bir şekilde yapılabilmesini sağlıyor. Kaza sonucu çıkan daimi Devamı…

ağız, diş, adam, erkek, ağrı, acı, diş ağrısı, ağız yarası, aft

Aft/ ağız yarası

Ağızda görülen ülsere (yüzeyden çökük) alanları ifade eden aft, halk arasında ağız yarası olarak biliniyor. Aftların sık çıktığı yerlerden en önemlisi dudak iç kısmıdır. Bunun yanında ağzın diğer bölgelerinde de çıkabilir. Yemek yeme, konuşma sırasında artan acı ve yanma hissi verirler. Küçük boyuttaki aftlar 7-10 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir.  Devamı…

diş hekimi, diş tedavisi, uygulama, hastane, klinik, dişçi

Diş taşı temizliğinden sonra dişler aralanır mı?

Diş taşı temizliğinden sonra dişlerinin aralandığını ve sallanmaya başladığını söyleyen kişilere denk gelmiş olabilirsiniz. Bu söylentiler aslında birkaç sebebe dayanıyor. Öncelikle diş taşı denilince aklımıza ne gelmeli buradan başlayalım. Dişlerin arasında biriken besin artıklarının zaman içinde plak oluşturarak ilerleyen dönemde de calculusa dönüşmesi sonucunda halk arasında tartar olarak bilinen diş taşları Devamı…

sarışın çocuk, erkek, kitap, şaşırma, ağız, yelek, pembe, erkek çocuğu-2

Çocuklarda ön dişlerin çapraşık çıkması normal mi?

Süt dişlerinin değişimleri sırasında yan keser ve kanin dişlerinin değişim süreci, 7-11 yaş arasında gerçekleşir. Bu yaşlar arasında dişler sürerken orta hatta diastema denilen iki diş arasındaki boşluklar gözlenir. Ayrıca bu dönemde yan keser dişlerin de arkaya eğimli durması normal bir durumdur. Bu çirkin ördek yavrusu  adı verilen geçici bir dönemdir. Devamı…

diş, ağız ve diş sağlığı, ağız hijyeni, mor

Günde kaç kez diş ipi kullanmak gerekiyor?

Diş fırçalamada diş fırçası yanında diğer temizlik aletlerinin de kullanımının öneminden şurada bahsetmiştim. Sadece diş fırçası kullanarak diş aralarının temizliği yapılmadan gerçekleştirilen bir fırçalama ile elbette dişleri tam anlamıyla temizlemiş olmak mümkün değil. Bu sebeple diş ipi kullanımı kesinlikle bir tercih meselesi değil, dişlerin %40’lık yüzeyinin temizlenmesi için olmazsa olmaz Devamı…

diş bakımı, diş tedavisi, kadın, ağız

Diş ipinin yetersiz kaldığı durumlarda ne yapılmalı?

Diş aralarında diş papili kaybı olan bireyler ve ortodontik tedavi gören hastalar için tasarlanmış özel arayüz fırçaları, diş ipi yerine kullanılabiliyor. Eczanelerde çok çeşitli ebatlarda bulunan bu arayüz fırçaları diş ipinin yetersiz kaldığı geniş boşluklarda pratik kullanım sağlıyor. Ağızda ulaşılması güç alanlardan biri de halk arasında köprü tedavisi olarak bilinen Devamı…

ağız ve diş sağlığı, erkek, adam, diş bakımı, ayna, diş ipi, dental ip

Diş ipi nasıl kullanılmalı? Amaç dişlerin aralarını temizlemek mi?

Diş iplerinde farklı seçenekler olduğunu burada yer alan içeriğimde bahsetmiştim. Parmağa dolanarak iplik şeklinde kullanılan diş iplerinde kullanım oldukça kolay… Bu süreci bir kez anladığınızda diş ipi kullanımını alışkanlık haline getirmekte çok da zorlanmıyorsunuz. Diş ipini nasıl kullanmanız gerektiğine adım adım bakalım: 45-50 cm uzunluğunda kesilen diş ipini tercihinize bağlı olarak Devamı…

Diş ipleri için farklı seçenekler var mı?

Diş ipinin öneminin farkına vardık ve uygun diş ipi arayışına girdik. Bu aşamada market, eczane ya da kişisel bakım mağazalarına gittiğimizde önümüze seçenekler çıkacaktır. İplik yapısı bakımından diş iplerinin balmumu kaplı, naylon veya PTFE gibi seçenekler mevcuttur. Diş aralarına kolaylıkla girebilen balmumu kaplı diş iplerinin kullanımı son derece kolaydır ancak Devamı…

beyaz dişler, gülme, gülümseme, mutlu, kadın

Dişlerin ara yüzeyleri neden temizlenmeli?

Diş ipinin kullanımı bir seçenek değil gereksinim olarak karşımıza çıkmaktadır. Her gün en az 1 kez diş ipi kullanımı ile dişlerin ara yüzeyleri temizlenmelidir. Zira çürük başlangıcı açısından en riskli bölgelerden birisi dişlerin ara yüzeyleridir. Ara yüzeyler besin artıklarının uzun süre tutunmasına elverişli olduğundan bakterileri davet eden bölgeler oluşturmaktadır. Diş Devamı…

diş fırçası, ahşap fırça

Diş ipinin kullanımı ne kadar gerekli? Sadece diş fırçalamak yetmez mi?

Bebeklikte ilk dişin çıkmasından itibaren diş fırçalama alışkanlığı başlamalı, bunu çoğumuz biliyoruz elbette ancak fırçalamanın yanında temel bir diş bakımı gereksinimi daha var: diş ipi ile yapılan temizlik… Bu temizlik halk arasında hâlâ yaygınlaşmadı. Öyle ki çoğu hastama diş ipi kullanmaları gerektiğini söylediğimde yüzlerinde belirsiz bir ifade ile: Diş ipi Devamı…