yetişkin SMA hastalığı ile yaşayan erkek hasta

Tip 4 SMA nedir? SMA ve beslenme arasındaki ilişki!

Yetişkin SMA olarak da adlandırılan tip 4 SMA, spinal müsküler atrofilerin en hafif türü olarak biliniyor. Aynı zamanda en nadir görülen SMA türü olan tip 4 SMA, tanı alan SMA hastalarının %5’inden daha azında1 bulunuyor. Tip 4 SMA genellikle 30 yaşından sonra başlıyor olsa da daha genç yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Belirtiler tip Devamı…

diyetisyen, diyet uzmanı, beslenme uzmanı, danışman, terapist, doktor, hekim, tabip

Diyetisyeninizle yüz yüze görüşmelerde bunlara dikkat edin

Ağırlığını yönetmek ve beslenme eğitimi almak amacıyla diyetisyene başvurmayı düşünen bireyler, uzmanlarıyla görüşmeden önce dikkat etmeleri gereken konuları merak ediyor. Diyetisyeninizle yüz yüze görüşmelerde dikkat etmeniz gereken 21 maddeyi sizler için derledim. Keyifli okumalar… Online diyet ve beslenme danışmanlığı hizmeti almak istediğiniz kişi beslenme ve diyetetik lisans diploması alarak diyetisyen unvanını Devamı…

hamile, doktor, kontrol, gebe

Nöral tüp defektleri

Beyin dokusundan başlayarak omurga boyunca uzanan yapıya nöral tüp adı veriliyor. Nöral tüpün gelişimini tamamlayamayıp açık kalması halinde meydana gelen doğumsal anomaliler (anormallikler) ise nöral tüp defektleri olarak tanımlanıyor.Nöral tüpün açık kalması sonucunda gelişen doğumsal anomaliler şunlardır: Spina bifidia: Omurga kemiklerinin düzgün kapanmaması durumunda, Ensefalosel: Beyin dokusunun kafatasından kese şeklinde fıtıklaşmasıyla, Anensefali: Devamı…

ödem, edema, bacak, lenfödem, lenfedema

Lenfödem nedir?

Lenfödem (fil hastalığı) proteinden zengin lenf sıvısının dokularda birikmesi sonucunda ağrı ve şişkinlik ile karakterize hastalığı ifade ediyor. Lenfödem türleri nelerdir? Lenfödemin iki çeşidi bulunuyor: Birincil lenfödem: Bu tip lenfödemler genelde lenf damarlarındaki yapısal bozukluklarla kalıtsal olarak meydana geliyor. Özellikle meige (tek bacağı etkileyen lenfödem biçimi) veya milroy hastalığı (her iki ayak Devamı…

gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

5 soruda SIBO

İyi-kötü olarak sınıflandırılan bakteriler bağırsaklarda denge halinde bulunuyor. Bu bakteri sayısının kalın bağırsakla beraber ince bağırsakta da artış göstermesi sonucunda SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) adı verilen tıbbi tablo ortaya çıkıyor. 1 · SIBO’nun belirtileri nelerdir? Gaz, şişkinlik, ağrı (özellikle midede) Kabızlık veya ishal Yemek yedikten sonra midede aşırı doluluk hissi Devamı…

kabak, taze kabak, yaz kabağı, siyah

FODMAP diyeti

FODMAP, sindirilmeye karşı direnç gösteren karbonhidratların isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Bu karbonhidratlar fermente edilebilen (mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılabilen) oligosakkaritleri, disakkaritleri, monosakkaritleri ve poliolleri ifade ediyor. Hangi besinler FODMAP içeriyor? Oligosakkaritler: Arpa, buğday, enginar, soğan ve sarımsak Disakkaritler: süt, yoğurt, peynir, kefir, Monosakkaritler: Yüksek fruktozlu mısır şurubu ve meyveler Polioller: Avokado, erik, şeftali Devamı…