Beyin dokusundan başlayarak omurga boyunca uzanan yapıya nöral tüp adı veriliyor. Nöral tüpün gelişimini tamamlayamayıp açık kalması halinde meydana gelen doğumsal anomaliler (anormallikler) ise nöral tüp defektleri olarak tanımlanıyor.nöral tüp defektleriNöral tüpün açık kalması sonucunda gelişen doğumsal anomaliler şunlardır:

  • Spina bifidia: Omurga kemiklerinin düzgün kapanmaması durumunda,
  • Ensefalosel: Beyin dokusunun kafatasından kese şeklinde fıtıklaşmasıyla,
  • Anensefali: Beynin ve kafatasının hasarlı ya da eksik oluşmasıyla ortaya çıkıyor.

En sık rastlanan doğumsal anomalilerden olan nöral tüp defektleri, ülkemizde her 1000 canlı doğumdan 3’ünde¹ görülüyor.

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)Nöral tüp defektinin risk faktörleri nelerdir?

  • Önceki hamilelikte nöral tüp defekti gelişimi
  • Annede obezite veya diyabet varlığı
  • Hamileliğin başlangıç döneminde yüksek sıcaklığa maruz kalma
  • Anti-epileptik ilaç kullanımı

Bunların yanı sıra nöral tüp defektinde en önemli risk faktörünün embriyonik dönemde B9 vitamini (folik asit) eksikliği olduğu biliniyor.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Nöral tüp defekti riskini azaltmak için üreme çağındaki kadınların perikonsepsiyonel dönemde (hamileliğin başlangıcından en az 1 ay önce ve hamilelik sürecinde) günlük 0,4 mg folik asit alması gerektiği2 bildiriliyor. Daha önce nöral tüp defektli bebeğe sahip olan hamileler için bu dozun 4 mg’a çıkabileceği2 belirtiliyor.

ilaç, bitki, beyaz, besin takviyesi, suplement

Nöral tüp defektinin tedavisi türlerine göre değişkenlik gösteriyor olsa da tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi, ameliyat ve ilaçlar yer alıyor.

Diyetisyen Merve Hilal GÜNGÖR

Diyetisyen · Merve Hilal GÜNGÖR

Nöral tüp defektinden korunmak için hamile kalmayı planlıyorsanız hamilelikten önce ve hamileliğin devamında koyu yeşil yapraklı sebzelerbaklagiller, kuşkonmaz, brokoliportakal, ve yumurta gibi B9 vitamininden zengin besinleri diyetinize dâhil etmenizi öneriyorum. Hekiminize danışmadan ilaç ve besin takviyesi kullanmayın. Sağlıklı günler diliyorum.

1researchgate.net/publication/267815592_Registries_of_cases_with_neural_tube_defects_in_Denizli_Turkey_2004-2010
2pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11096742/
1.272 kez okundu

Diyetisyen Merve Hilal Güngör

Diyetisyen Merve Hilal Güngör, 2021 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çeşitli seminerlere katılan ve iki farklı kurumda staj çalışmalarını başarıyla tamamlayan Merve Hilal Güngör, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde hizmet vermeye devam etmektedir.

2 yorum

Handan dişbudak · 20 Ekim 2021 10:57 tarihinde

Üçlü test yaptırdım noral tup defekti > 1,5 çıktı acaba sonuç kötü mü ciddi bir hastalık mı diye araştırırken bilginizi buldum Merve hanım teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir