mide, sindirim, regurjitasyon, tokluk, doluluk, stomach, karın, açlık

Regürjitasyon nedir?

Tüketilen besinlerin kusma olmaksızın ağıza geri gelmesi ile ortaya çıkan klinik tabloya regürjitasyon adı veriliyor. Genelde refleks olarak görülüyor olsa da regürjitasyon bazen öğürtü ile de başlayabiliyor. Sıklıkla gastroözofageal reflü ve akalazyanın klinik belirtisi olarak görülen regürjitasyonun diğer nedenleri arasında: özofagusta yara ve tıkanıklıklar gebelik döneminde salgılanan hormonlar sigara kullanımı ruminasyon Devamı…

hamile, doktor, kontrol, gebe

Nöral tüp defektleri

Beyin dokusundan başlayarak omurga boyunca uzanan yapıya nöral tüp adı veriliyor. Nöral tüpün gelişimini tamamlayamayıp açık kalması halinde meydana gelen doğumsal anomaliler (anormallikler) ise nöral tüp defektleri olarak tanımlanıyor.Nöral tüpün açık kalması sonucunda gelişen doğumsal anomaliler şunlardır: Spina bifidia: Omurga kemiklerinin düzgün kapanmaması durumunda, Ensefalosel: Beyin dokusunun kafatasından kese şeklinde fıtıklaşmasıyla, Anensefali: Devamı…

böbrek, böbrek hastalıkları, böbrek anatomisi

Böbrek hastalıkları

Böbrek karnın arka kısmında bulunan ve nefron adı verilen yaklaşık 1 milyon fonksiyonel birimden oluşan bir çift organdır. Böbreğin işlevleri nelerdir? Su ve inorganik iyon dengesini düzenler. Üre, ürik asit, kreatinin, antibiyotik, diüretikler gibi metabolik atıkları kandan uzaklaştırır. Eritropoetin hormonunun (kırmızı kan hücreleri üretimini kontrol eden hormonun) yapımında görevlidir. Kalsiyum Devamı…

ödem, edema, bacak, lenfödem, lenfedema

Lenfödem nedir?

Lenfödem (fil hastalığı) proteinden zengin lenf sıvısının dokularda birikmesi sonucunda ağrı ve şişkinlik ile karakterize hastalığı ifade ediyor. Lenfödem türleri nelerdir? Lenfödemin iki çeşidi bulunuyor: Birincil lenfödem: Bu tip lenfödemler genelde lenf damarlarındaki yapısal bozukluklarla kalıtsal olarak meydana geliyor. Özellikle meige (tek bacağı etkileyen lenfödem biçimi) veya milroy hastalığı (her iki ayak Devamı…

gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

5 soruda SIBO

İyi-kötü olarak sınıflandırılan bakteriler bağırsaklarda denge halinde bulunuyor. Bu bakteri sayısının kalın bağırsakla beraber ince bağırsakta da artış göstermesi sonucunda SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) adı verilen tıbbi tablo ortaya çıkıyor. 1 · SIBO’nun belirtileri nelerdir? Gaz, şişkinlik, ağrı (özellikle midede) Kabızlık veya ishal Yemek yedikten sonra midede aşırı doluluk hissi Devamı…

salata, çatal, bıçak, servis, sunum, diyet, yeşillik, domates

B vitaminleri nelerdir?

B kompleks veya B grubu olarak da isimlendirilen B vitaminleri, suda çözünebilen ve vücut fonksiyonlarının devam etmesinde görevli 8 farklı vitaminden oluşuyor. Vücut ancak ihtiyaç duyduğu miktar kadar B vitaminini besinlerden alıyor, fazlasını depolamıyor ve idrarla dışarı atıyor. Bu nedenle B vitaminleri içeren besinlerin diyete dahil edilmesi sağlık açısından önem Devamı…

kabak, taze kabak, yaz kabağı, siyah

FODMAP diyeti

FODMAP, sindirilmeye karşı direnç gösteren karbonhidratların isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Bu karbonhidratlar fermente edilebilen (mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılabilen) oligosakkaritleri, disakkaritleri, monosakkaritleri ve poliolleri ifade ediyor. Hangi besinler FODMAP içeriyor? Oligosakkaritler: Arpa, buğday, enginar, soğan ve sarımsak Disakkaritler: süt, yoğurt, peynir, kefir, Monosakkaritler: Yüksek fruktozlu mısır şurubu ve meyveler Polioller: Avokado, erik, şeftali Devamı…