böbrek, organ, böbrek hastalıkları

Böbreklerin idrar oluşumundan sorumlu en küçük birimi: Nefron

Böbreklerin idrar oluşumundan sorumlu en küçük yapısal birimi nefron olarak tanımlanıyor. Sağlıklı bir insanın vücudunda iki adet böbrek bulunuyor. Her bir böbrek yaklaşık 1 milyon nefrondan oluşuyor. Nefronun bölümleri ve fonksiyonları nelerdir? Nefron glomerül ve tübül adı verilen iki temel yapıdan oluşuyor: Glomerüler kılcal damarlar ve bowman kapsülünden oluşan glomerül, kandan Devamı…

mide, sindirim, regurjitasyon, tokluk, doluluk, stomach, karın, açlık

Regürjitasyon nedir?

Tüketilen besinlerin kusma olmaksızın ağıza geri gelmesi ile ortaya çıkan klinik tabloya regürjitasyon adı veriliyor. Genelde refleks olarak görülüyor olsa da regürjitasyon bazen öğürtü ile de başlayabiliyor. Sıklıkla gastroözofageal reflü ve akalazyanın klinik belirtisi olarak görülen regürjitasyonun diğer nedenleri arasında: özofagusta yara ve tıkanıklıklar gebelik döneminde salgılanan hormonlar sigara kullanımı ruminasyon Devamı…

Diyetisyen, online diyet, beslenme uzmanı, doktor

Diyetisyeninizle online görüşmelerde bunlara dikkat edin

Online danışmanlık hizmeti, diyetisyenin ofisine gitme imkanı bulamayan danışanların akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar gibi teknolojik cihazlar üzerinden görüntülü veya sesli olarak gerçekleştirilen danışmanlık hizmetini ifade ediyor. Pandemi, yoğun iş temposu ve ulaşımdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle online danışmanlık hizmetine eğilim artış gösteriyor. Bu süreçte danışanlar nasıl bir yol izleyeceğini merak Devamı…

diyetisyen, diyet uzmanı, beslenme uzmanı, danışman, terapist, doktor, hekim, tabip

Diyetisyeninizle yüz yüze görüşmelerde bunlara dikkat edin

Ağırlığını yönetmek ve beslenme eğitimi almak amacıyla diyetisyene başvurmayı düşünen bireyler, uzmanlarıyla görüşmeden önce dikkat etmeleri gereken konuları merak ediyor. Diyetisyeninizle yüz yüze görüşmelerde dikkat etmeniz gereken 21 maddeyi sizler için derledim. Keyifli okumalar… Online diyet ve beslenme danışmanlığı hizmeti almak istediğiniz kişi beslenme ve diyetetik lisans diploması alarak diyetisyen unvanını Devamı…

hamile, doktor, kontrol, gebe

Nöral tüp defektleri

Beyin dokusundan başlayarak omurga boyunca uzanan yapıya nöral tüp adı veriliyor. Nöral tüpün gelişimini tamamlayamayıp açık kalması halinde meydana gelen doğumsal anomaliler (anormallikler) ise nöral tüp defektleri olarak tanımlanıyor.Nöral tüpün açık kalması sonucunda gelişen doğumsal anomaliler şunlardır: Spina bifidia: Omurga kemiklerinin düzgün kapanmaması durumunda, Ensefalosel: Beyin dokusunun kafatasından kese şeklinde fıtıklaşmasıyla, Anensefali: Devamı…

böbrek, böbrek hastalıkları, böbrek anatomisi

Böbrek hastalıkları

Böbrek karnın arka kısmında bulunan ve nefron adı verilen yaklaşık 1 milyon fonksiyonel birimden oluşan bir çift organdır. Böbreğin işlevleri nelerdir? Su ve inorganik iyon dengesini düzenler. Üre, ürik asit, kreatinin, antibiyotik, diüretikler gibi metabolik atıkları kandan uzaklaştırır. Eritropoetin hormonunun (kırmızı kan hücreleri üretimini kontrol eden hormonun) yapımında görevlidir. Kalsiyum Devamı…

rutin, p vitamini, narenciye, portakal

P vitaminini daha önce duydunuz mu?

Bir asra yakın süre önce portakalda keşfedilen ve vitamin olduğu düşünülen bileşene P vitamini ismi verildi. Bu maddenin vitamin değil de biyoflavonoit olduğunun anlaşılmasıyla P vitamini rutin ismiyle anılmaya başladı. Hangi besinler rutin içeriyor? karabuğday elma, incir kuşkonmaz siyah çay, yeşil çay, mürver çiçeği çayı kakao şarap Başta narenciye olmak Devamı…

ödem, edema, bacak, lenfödem, lenfedema

Lenfödem nedir?

Lenfödem (fil hastalığı) proteinden zengin lenf sıvısının dokularda birikmesi sonucunda ağrı ve şişkinlik ile karakterize hastalığı ifade ediyor. Lenfödem türleri nelerdir? Lenfödemin iki çeşidi bulunuyor: Birincil lenfödem: Bu tip lenfödemler genelde lenf damarlarındaki yapısal bozukluklarla kalıtsal olarak meydana geliyor. Özellikle meige (tek bacağı etkileyen lenfödem biçimi) veya milroy hastalığı (her iki ayak Devamı…

gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

5 soruda SIBO

İyi-kötü olarak sınıflandırılan bakteriler bağırsaklarda denge halinde bulunuyor. Bu bakteri sayısının kalın bağırsakla beraber ince bağırsakta da artış göstermesi sonucunda SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) adı verilen tıbbi tablo ortaya çıkıyor. 1 · SIBO’nun belirtileri nelerdir? Gaz, şişkinlik, ağrı (özellikle midede) Kabızlık veya ishal Yemek yedikten sonra midede aşırı doluluk hissi Devamı…

salata, çatal, bıçak, servis, sunum, diyet, yeşillik, domates

B vitaminleri nelerdir?

B kompleks veya B grubu olarak da isimlendirilen B vitaminleri, suda çözünebilen ve vücut fonksiyonlarının devam etmesinde görevli 8 farklı vitaminden oluşuyor. Vücut ancak ihtiyaç duyduğu miktar kadar B vitaminini besinlerden alıyor, fazlasını depolamıyor ve idrarla dışarı atıyor. Bu nedenle B vitaminleri içeren besinlerin diyete dahil edilmesi sağlık açısından önem Devamı…

gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

Kısa bağırsak sendromu

İnce veya kalın bağırsağın bir kısmının (genellikle ince bağırsağın) rezeksiyonu (bir organın kesilip çıkarılması) veya çalışamaması durumunda emilim bozuklukları sonucu ortaya çıkan klinik tabloya kısa bağırsak sendromu adı veriliyor. Kısa bağırsak sendromunun nedenleri nelerdir? Crohn’s hastalığı Bağırsağın doğuştan dar olması Bağırsak tümörleri Bağırsak yaralanmaları Damar tıkanıklıkları Bu durumlarda bağırsağın rezeksiyonu Devamı…