koronovirüs, ncov, covid, kovid, virüs, hücre

KOVİD-19 pandemisinde ağız ve diş sağlığı

Dünyayı ve tüm yaşam şeklimizi değiştiren Covid-19 beraberinde başka hastalıklara da gebe oldu ve hatta bu hastalıkları doğurdu. Özellikle bruksizm (diş sıkma) son dönemde en sık rastladığımız şikâyetler arasında… Buna bağlı olarak dişlerde aşınma, hassasiyet, diş ve dolgu kırıkları ortaya çıkmaya başladı. Baş, boyun, sırt bölgesinde kronikleşip hastayı rahatsız eden Devamı…

zorbalık-anksiyete-okul-çocuk-siberzorbalık-teknoloji-çocuklar-psikoloji-çocuk psikolojisi-öğretmen

Neden bu öfke?

İnsanız… Hem kendimizden, hem ilişkide olduğumuz insanlardan, hayatımızın geçtiği toplumsal sistemden beklentilerimiz var. Fizyolojik ve psikolojik açıdan sağlıklı olabilmemiz için yaşama dair ihtiyaçlarımızın karşılanması gerekiyor. Sevmek istiyoruz, sevilmek istiyoruz ama özellikle sevdiğimizin bizi sevmesini istiyoruz. Onaylanmak, toplumda kendimize has, biricik ve tek olan yapımızla kabul görmek istiyoruz. Kişisel alanımızın korunmasını, Devamı…

diş pastası, diş macunu, detoks, kutu, ambalaj, yeşillik, smoothie

Hangi diş macunu?

Kullandığınız macunun çürük önleyici olmasını istiyorsanız unutmayın ki çürük oluşumunu engelleyen yardımcı ajanların bulunduğu ürünleri tercih etmeniz gerekir. Özellikle diş macunlarına eklenen florür bu işe yarıyor. Beyazlatıcı macunlar içeriğinde bulundurduğu aşındırıcılar sayesinde plağı diş yüzeyinden uzaklaştırdığı için kişide beyazlama algısı oluşturuyor. Çoğu üründe beyazlatıcı özellikte kimyasal yok. Bazı ürünlerde bulunan Devamı…

diş fırçası, kavanoz, ahşap, fırça

Hangi diş fırçası?

Diş hekimlerine en çok sorulan sorulardan biri hangi diş macunu ve diş fırçasının kullanılması gerektiği… Peki siz tam anlamıyla bunun cevabını alabildiniz mi? Ağız ve diş sağlığı temizliğinde fırçalama tekniği, mekanik temizliğin önemi kullanılan ürünlerden çok daha önemli. Hastalarımız diş eti çekilmesi, diş eti kanamaları, diş aşınma ve hassasiyeti gibi Devamı…

Koronavirüs, global

Pandemi gölgesinde diş hekimliği

Koronavirüs yalnızca birkaç ay içerisinde milyonlarca kişinin enfekte olmasına neden olan bir küresel hâline geldi. Salgın yaşamın her alanını, özellik de sağlık hizmetlerine erişim olanaklarını etkiledi. Koronavirüs’ün başlangıcından itibaren diş hekimleri, sadece acil ve hayatı tehdit eden tedavi hizmetlerini vermekle görevlendirildiler. Düzenli kontroller, estetik diş tedavileri, Sağlık Bakanlığının diş hekimlerine Devamı…

diş fırçalama, sarı, kadın, kız, ağız hijyeni

Diş eti kanaması ciddi bir sağlık sorunu!

Dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz kanıyor mu? Daha fazla kanamasın diye dişlerinizi fırçalamaktan korkuyor musunuz? Ciddi bir problemle karşı karşıya olabilirsiniz! Diş eti hastalıkları insanlarda görülen en yaygın kronik hastalıklardandır. Diş eti kanaması bu hastalığın en sık görülen belirtilerindendir. Bu durum da çoğu zaman diş kayıplarına kadar giden bir sürece neden Devamı…

erkek spor, spor, sporcu, koşu, atlama, egzersiz, antrenman, hız, motivasyon, motive

Biraz yavaşla!

Sabah erkenden uyandınız, su ısıtıcısında 2 dakikada su ısıttınız, 1 dakikada hazırlanan hızlı kahvenizi yaptınız, 3 dakikada içtiniz, çok aceleniz var, hızlıca giyindiniz, hızla koşarak ulaşım aracına son dakikada yetiştiniz. İş yerine girmeden de hızlıca yiyebileceğiniz bir atıştırmalık çantanızdaki yerini aldı. Belki her şeyi 40 dakikada yaptınız peki yaptığınız herhangi Devamı…

diş gıcırdatma, bruxism, bruksizm

Diş gıcırdatma ve tedavisi

Günümüzde pek çok kişide görülebilen diş sıkma/diş gıcırdatma alışkanlığının birden fazla nedeni olabilir. Bu rahatsızlığın tedavisinde önemli olan bunu fark edebilmektir. Çünkü genelde uyurken yapılan bu eylem kolay fark edilebilen bir rahatsızlık değildir. Diş sıkma/diş gıcırdatma alışkanlığı bruksizm olarak adlandırılır. Toplumun büyük bir kısmında diş sıkma/diş gıcırdatma alışkanlığı olmasına rağmen, Devamı…

gözler kapalı-nefes-egzersizi-ağaç-rahatlama-sakinlik-huzur-stres

Aynı anda kaç iş birden yapıyorsunuz?

Teknolojik gelişmeler hayatı giderek kolaylaştırıyor mu dersiniz yoksa daha da karmaşık bir hale mi getiriyor? Günümüzde bilgiye ulaşmak çok daha kolay, dijitalleşme sayesinde günlük yaşamda kullanılan pek çok şey akıllandı ancak madalyonun öbür yüzünde çok ciddi bir sorun var: Odaklanma problemi! Multitasking çalışma biçimi, yani aynı anda pek çok işi Devamı…

diş hekimi, diş tedavisi, uygulama, hastane, klinik, dişçi

Diş hekimi korkusu: Dentofobi nedir?

Siz de diş hekimine gitmekten çekiniyor musunuz? Ağrınız dayanılmaz hâle gelene kadar diş hekiminizden randevu almayı sürekli erteliyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Ülkemizde en yaygın fobilerden biri olan dental fobi neredeyse ilk sıralarda yer alıyor. Yazının başlığını okuduğunuzda bile kalbiniz atmaya, karnınıza ağrılar girmeye başlıyorsa yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz. Çocukluğunuzda Devamı…

oyuncak, kadın, hamile, gebe

Hamilelikte ağız ve diş bakımı hakkında 4 soru

Hamilelik dönemi vücutta pek çok şeyi etkilediği gibi ağız ve diş sağlığını da etkileyen özel bir dönem… Hormonal sebeplerin de katkısı olduğu düşünülünce olabilecekleri bilip hareket etmek, tedbir ve tedaviyi de ona göre belirlemek gerekiyor. Bulantı ve kusmanın fazla görüldüğü hamilelik durumlarında ağız içi asiditesi arttığından dişler için çürümeye hazır Devamı…

bulimiya, bulimiya nervoza, kusma, aşırı yeme, erkek, kabak, tatlı, zayıflama, yeme bozukluğu, diş, dişçi, diş hekimi, diş çürüğü

Erken teşhis dişlerinizi kurtarır: Koruyucu diş hekimliği

“Erken teşhis hayat kurtarır” mottosu sadece genel sağlığınız için değil ağız ve diş sağlığınız için de geçerli… Yılda 2 defa yaptıracağınız diş kontrolleriyle çürüklerin önüne geçebilir, ileride yaşayacağınız diş kayıplarını önleyebilirsiniz. Koruyucu diş hekimliği dişlerin çürüklere karşı korunmasını sağlayan, olumsuzlukları engellemek için hizmet veren bir diş hekimliği dalı. Bu dal Devamı…

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)

Diyabetli bireylerde ağız ve diş sağlığı

Genelde şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, insan vücudunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Diyabet dünyada 11 kişiden 1’ini etkileyen sık rastlanan ciddi bir sağlık sorundur. Dünya Sağlık Örgütünün Devamı…