etik, steteskop, muayene, doktor, hekim, kalp, kalp damar, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi

Diyabetli bireyler için kalp sağlığına yönelik öneriler ve beslenme stratejileri

Diyabetli bireylerde kalp-damar hastalıkları riski sağlıklı bireylere göre daha yüksek görülüyor. Tıbbi beslenme tedavisi, diyabet yönetiminde en önemli bileşen olarak kabul ediliyor. Diyabetle yaşayan bireylerde sağlıklı beslenme ile kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek mümkün gözüküyor. Kalp sağlığına uygun bir diyete bağlı kalmak, düzenli egzersiz yapmak, tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak, sağlıklı vücut ağırlığının Devamı…

yağlı tohumlar, kuruyemiş, kavanoz, badem, fındık

Prebiyotik kaynağı besinleri diyetinize ekleyerek diyabet riskinizi azaltın

Prebiyotikler sindirilemeyen diyet lifleri olarak biliniyor. Bağırsaklarımız milyarlarca canlı bakteri içeriyor. Prebiyotikler bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin büyümesini uyarıyor. Prebiyotiklerden bağırsaklarımızdaki bakterilerin fermantasyonundan sonra sağlığa yararlı etkileri olan kısa zincirli yağ asitleri üretiliyor. Yapılan bazı hayvan deneyleri prebiyotiklerin ve probiyotiklerin insülin direnci ve hiperglisemiyi önlediğini gösteriyor. Çeşitli diyet lifleri ve karbonhidratların insüline dirençli genler Devamı…

obezite, kadın, yağlanma, bel yağlanması, kilo verme

Body shaming hakkında bilmek isteyebilecekleriniz

Kişinin fiziksel görünümü hakkında acımasızca aşağılayıcı yorumlar ve olumsuz değerlendirmeler yapmaya body shaming (beden utandırma) deniyor. Genellikle kişinin vücut ağırlığı, boy uzunluğu, vücut yapısı, teni veya genel dış görünümü ile ilişkili olan body shaming hem arkadaş ortamında hem de geleneksel ve sosyal medyada görülebiliyor. Body shaming, kişinin özgüvenini ve özsaygısını Devamı…

hastane, ameliyat, operasyon, cerrahi girişim

Diyabetle yaşayan bireyler ameliyat öncesinde nelere dikkat etmeli?

Diyabetli bireylerde genel popülasyona göre ameliyat sonrası komplikasyon riskinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu durum diyabetle yaşayan bireylerde ameliyat öncesi ve sonrası takibin iyi yapılmasını gerektiriyor. Özellikle enfeksiyon diyabetli bireylerde ameliyat sonrası komplikasyon riskini artırarak hastanede kalış süresini uzatıyor. Ameliyat öncesi hastaneye yatışı yapılan diyabetli bireylerin enfeksiyon riskini azaltmak için Devamı…

ilaç, eczane, farmakoloji, eczacı

İlaç kullanan diyabetliler beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?

Tip-2 diyabetin yönetiminde ağızdan alınarak kullanılan oral anti-diyabetikler, pankreastan insülinin salgılanmasını artıran, insülinin etkisini düzenleyen veya glukoz emilimini yavaşlatan ilaçlara deniyor. Bu ilaçlarla birlikte diyetisyen denetiminde hazırlanan ve içinde takip görüşmelerinin olduğu tıbbi beslenme tedavisi, kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor. Diyabetle yaşayan bireylerde karbonhidrat alımı zamanı ve miktarı önem taşıyor. Günlük Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Diyabette beslenme tedavisi hangi oranda karbonhidrat içeriyor?

Beslenme tedavisi diyabet yönetiminde büyük önem taşıyor. Tıbbi beslenme tedavisinde karbonhidrat türü ve miktarı diyabetli bireyin beslenme alışkanlıklarına, hedeflenen kan glukoz ve lipit düzeylerine göre ayarlanıyor. Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberine göre, günlük enerji gereksinmenizin %45-%55’i karbonhidratlardan gelmesi vurgulanıyor. Bu, karbonhidrat alımının kişiye göre değiştiğini gösteriyor. Günlük 130 gramın altında Devamı…

sfigmomanometre, hipertansiyon, kan basıncı ölçümü

Metabolik kontrol nedir?

Vücutta gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının tamamına metabolizma deniyor. Besinlerin enerjiye dönüşmesi ve besin ögelerinin vücut tarafından kullanılması için bir dizi kimyasal tepkimeyi içeren bu süreç hormon ve enzimler tarafından düzenleniyor. Metabolik kontrol, vücutta gerçekleşen metabolik faaliyetlerin denetlenmesi sürecini ifade ediyor. Metabolik kontrol, vücudun enerji gereksiniminin karşılanması için gerekli Devamı…

acai meyvesi, açai üzümü, acaiberry, mavi meyveler, mor meyvalar,

Diyabette ara öğün planlaması nasıl olmalı?

Diyabet dendiğinde akla ilk gelenlerin başında ara öğünler yer alıyor. Oysa diyabetli bireylerde ara öğün gereksinimi, kullanılan insülinin çeşidine ve pik saatine göre değişiyor. Actarapid gibi bazı insülinler kullanılıyorken ara öğün yapılması gerekiyor. Humolog gibi insülinlerdeyse ara öğün bireyin tercihine, kan şekeri düzeyine ve yaşam biçimine göre değişebiliyor. Peki ara Devamı…

alternatif et, böcek yemeği, limon, salatalık, haşerat, kızarmış eklembacaklı

Entomofaji: Çok yakında böcek mi yiyeceğiz?

Böceklerin insanlar tarafından tüketilmesine entomofaji adı veriliyor. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral açısından zengin besin kaynakları olarak lanse edilen böcekler dünya genelinde geniş sayılabilecek bir coğrafyada tüketiliyor. Tayland, Çin, Meksika, Kolombiya ve Güney Afrika gibi ülkelerde böcekler besin kaynağı olarak kullanılıyor. Geleneksel hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin doğal kaynakları tüketmesi Devamı…

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)

Diyabetle yaşıyorsanız beslenme tedavinizde sizi muhtemelen zorlayan 4 konu

Diyabet yeterli-dengeli beslenme, insülin-oral antidiyabetik ilaçlar ve egzersizden oluşan kombinasyonla tedavi ediliyor. Diyabetle yaşayan bireylerin en sık karşılaştıkları sorun, ev dışında tüketilen besinlerin içeriğinin net olarak bilinmemesi geliyor. Diyabetle yaşayan bireylerin karşılaştıkları bir diğer sorun özellikle ani planlar / davetler nedeniyle öğün saatlerinin düzensizleşmesi olarak gösteriliyor. Böyle durumlara karşı yanınızda Devamı…