Tip-2 diyabetin yönetiminde ağızdan alınarak kullanılan oral anti-diyabetikler, pankreastan insülinin salgılanmasını artıran, insülinin etkisini düzenleyen veya glukoz emilimini yavaşlatan ilaçlara deniyor.

ilaç, hap,

Bu ilaçlarla birlikte diyetisyen denetiminde hazırlanan ve içinde takip görüşmelerinin olduğu tıbbi beslenme tedavisi, kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor.

alternatif tedavi, tamamlayıcı tıp, homeopati, fitoterapi, ilaç hazırlama, kür

Diyabetle yaşayan bireylerde karbonhidrat alımı zamanı ve miktarı önem taşıyor. Günlük almanız gereken karbonhidrat miktarının öğün ve ara öğünlere dağıtılması, günden güne değişmemesi ve benzer miktarlarda olması öneriliyor.

süt, yulaf, berry, ara öğün, süt

Karbonhidrat tüketirken düşük glisemik indeksli karbonhidratlar tercih etmeniz (sebzeler, bazı meyveler) diyabet yönetiminizde olumlu etki gösteriyor. Özellikle çözünür posa içeriği yüksek besinler(Yulaf, kuru baklagiller gibi) tokluk  kan şekerinizdeki dalgalanmayı çözünmez posaya göre daha etkin bir şekilde düşürüyor.

mercimek, kurubaklagil, baklagiller, kuru baklagiller

Tip-2 diyabetlilerde protein tüketimi kan şekerinizi artırmadan insülin yanıtını artırabiliyor. Bu yüzden ani gelişen hipoglisemi ya da gece görülen kan şekeri düşüklüğünü önlemede protein tüketiminiz etkili oluyor.

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Diyetinizin yağ içeriği ve miktarı metabolik kontrol ve komplikasyonların gelişimi açısından öne çıkıyor. LDL-kolesterol yani sağlığınız için kötü etki gösteren kolesterol düzeyinizi artırıcı  etkisi nedeniyle  trans yağ  alımınızı azaltmanız öneriliyor.

kızartma, French fries, kızarmış patates, patates kızartması, ketçap, ketchup, nugget, nagıt, nuget, kızarmış tavuk

Diyabette beslenme ve ilaç tedavisi bir bütündür. Dengeyi sağlamak kan şekeri kontrolünüze yardımcı olacaktır. Daha detaylı bilgi için diyetisyeninize danışmayı unutmayın. Sağlıklı günler diliyorum..

269 kez okundu

Diyetisyen Handenur Seven

Mesleki eğitimlerini ve alan çalışmalarını başarıyla tamamlayan Handenur Seven, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir