diyabet, şeker hastalığı,

Diyabetle yaşıyorsanız bu fiziksel aktivite önerilerine kulak verin

Diyabetlilerde fiziksel aktivite daha iyi glisemik kontrol, azalmış insülin direnci, kan basıncı dengesi ve ağırlık kaybının sürdürülmesine katkı sağlıyor. Koşu ve yürüyüş gibi aerobik egzersizler hem tip-1 hem de tip-2 diyabette periferik nöropati gelişimini yavaşlattığı biliniyor. Periferik nöropati, çevresel sinir sistemindeki sinir liflerinin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Yapılan çalışmalarda Devamı…

etik, steteskop, muayene, doktor, hekim, kalp, kalp damar, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi

Diyabetli bireyler için kalp sağlığına yönelik öneriler ve beslenme stratejileri

Diyabetli bireylerde kalp-damar hastalıkları riski sağlıklı bireylere göre daha yüksek görülüyor. Tıbbi beslenme tedavisi, diyabet yönetiminde en önemli bileşen olarak kabul ediliyor. Diyabetle yaşayan bireylerde sağlıklı beslenme ile kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek mümkün gözüküyor. Kalp sağlığına uygun bir diyete bağlı kalmak, düzenli egzersiz yapmak, tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak, sağlıklı vücut ağırlığının Devamı…

SMA, sma ile yaşayan çocuk, sağlıkçı, doktor

SMA hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Spinal musküler atrofi (SMA), ilerleyici kas atrofisi, zayıflığı ve felci ile karakterize otozomal resesif geçişli bir grup nöromusküler hastalığı içeriyor. Bu hastalıkta SMN-1 isimli genin mutasyonu sonucunda yutma ve beslenme güçlüklerine solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen kas atrofisi ve zayıflığı görülüyor. Kas güçsüzlüğünün görülmesine bağlı olarak gerçekleşen beslenme sorunları, hastalığın Devamı…

ilaç, eczane, farmakoloji, eczacı

İlaç kullanan diyabetliler beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?

Tip-2 diyabetin yönetiminde ağızdan alınarak kullanılan oral anti-diyabetikler, pankreastan insülinin salgılanmasını artıran, insülinin etkisini düzenleyen veya glukoz emilimini yavaşlatan ilaçlara deniyor. Bu ilaçlarla birlikte diyetisyen denetiminde hazırlanan ve içinde takip görüşmelerinin olduğu tıbbi beslenme tedavisi, kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor. Diyabetle yaşayan bireylerde karbonhidrat alımı zamanı ve miktarı önem taşıyor. Günlük Devamı…

erkek, ayak masajı, adam, yorgunluk, ayak ağrısı

Diyabetik ayağın iyileşmesinde beslenme ne kadar önemli?

Diyabetle yaşayan bireylerde görülen sinir hasarı, bacaktaki arter hastalığı ve enfeksiyon ile bir araya geldiğinde diyabetik ayak ülseri (DAÜ) oluşabiliyor. Beslenme, yaş, ilaçlar, sigara, ödem ve hastalık durumu gibi birçok faktörün etkili olduğu yara iyileşmesi, diyabetik ayak söz konusu olduğunda dinamik bir süreci ifade ediyor. Diyabetli bireylerin glisemik kontrolünü sağlamada Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Diyabette beslenme tedavisi hangi oranda karbonhidrat içeriyor?

Beslenme tedavisi diyabet yönetiminde büyük önem taşıyor. Tıbbi beslenme tedavisinde karbonhidrat türü ve miktarı diyabetli bireyin beslenme alışkanlıklarına, hedeflenen kan glukoz ve lipit düzeylerine göre ayarlanıyor. Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberine göre, günlük enerji gereksinmenizin %45-%55’i karbonhidratlardan gelmesi vurgulanıyor. Bu, karbonhidrat alımının kişiye göre değiştiğini gösteriyor. Günlük 130 gramın altında Devamı…

sindirim sistemi, bağırsak, sindirim yolu, kabızlık, probiyotik

Diyabet ile mikrobiyota arasında nasıl bir ilişki var?

Canlıların üzerinde, içinde ve çevresinde yaşayan bakteri, virüs, mantar ve arkea gibi mikroorganizmaların tamamına mikrobiyota adı veriliyor. Yararlı mikroorganizmalar içeren probiyotikler, mikrobiyota profilini değiştiriyor. Öte yandan bu mikroorganizmaların insülin duyarlılığını iyileştirdiği¹ belirtiliyor.   Yapılan çalışmalar² tip-2 diyabetle mikrobiyotanın bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Mikrobiyota bileşimi, insülin direnci gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına Devamı…

diabet, diyabet, şeker, şeker hastalığı, şeker ölçüm makinası, glikometre

Diyabette beslenme tedavisinin sağlık üzerine etkileri nelerdir?

Beslenme tedavisi, tip 1 ve tip 2 diyabet yönetimi için temel bileşen olarak karşımıza çıkıyor. Diyabette tıbbi beslenme tedavisinde diyetisyenler birinci basamakta yer alıyor. Diyetisyen tarafından beslenmesi yönetilen diyabetlilerin uzun vadede daha iyi metabolik kontrol sağladığı biliniyor. Yapılan bir çalışma¹ diyabette tıbbi beslenme tedavisinin bireylerde tokluk kan şekerini ve kolesterol Devamı…

acai meyvesi, açai üzümü, acaiberry, mavi meyveler, mor meyvalar,

Diyabette ara öğün planlaması nasıl olmalı?

Diyabet dendiğinde akla ilk gelenlerin başında ara öğünler yer alıyor. Oysa diyabetli bireylerde ara öğün gereksinimi, kullanılan insülinin çeşidine ve pik saatine göre değişiyor. Actarapid gibi bazı insülinler kullanılıyorken ara öğün yapılması gerekiyor. Humolog gibi insülinlerdeyse ara öğün bireyin tercihine, kan şekeri düzeyine ve yaşam biçimine göre değişebiliyor. Peki ara Devamı…

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)

Diyabetle yaşıyorsanız beslenme tedavinizde sizi muhtemelen zorlayan 4 konu

Diyabet yeterli-dengeli beslenme, insülin-oral antidiyabetik ilaçlar ve egzersizden oluşan kombinasyonla tedavi ediliyor. Diyabetle yaşayan bireylerin en sık karşılaştıkları sorun, ev dışında tüketilen besinlerin içeriğinin net olarak bilinmemesi geliyor. Diyabetle yaşayan bireylerin karşılaştıkları bir diğer sorun özellikle ani planlar / davetler nedeniyle öğün saatlerinin düzensizleşmesi olarak gösteriliyor. Böyle durumlara karşı yanınızda Devamı…

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)

Diyabetle yaşayan bireyler oruç tutabilir mi?

Kan şekerlerinin dengede seyretmesi için diyabetli bireylerin öğün atlamamaları büyük önem taşıyor. Diyabetlilerde öğün atlamak sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan hipoglisemiyi tetikleyebiliyor. İnsüline bağımlı diyabette (tip 1 diyabette) pankreas insülin üretemediği için enjeksiyon yapılması ve insülin çeşidine göre her enjeksiyon sonrasında uygun şekilde beslenmek gerekiyor. Bu yüzden tip 1 diyabetlilerin Devamı…

kadın, diyabet, glikometre, şeker ölçümü

Diyabetle yaşayan yaşlı bireyler beslenmelerinde hangi konulara dikkat etmeli?

Kronik bir hastalık olan diyabet her yaş grubunda görülüyor. Yaşla birlikte kas, kemik su gibi yağsız kütlenin azaldığı bunun yanında yağ kütlesinin arttığı biliniyor. Yağ kütlesinin artması bu yaş grubunda çoğunlukla visseral obezite ile ilişkilendiriliyor. Visseral obezite iç organlarda ve dokularda yağ kütlesinin artması şeklinde tanımlanıyor. İç organların yağlanması insülin Devamı…