Diyabetle yaşayan bireylerde görülen sinir hasarı, bacaktaki arter hastalığı ve enfeksiyon ile bir araya geldiğinde diyabetik ayak ülseri (DAÜ) oluşabiliyor.

erkek, ayak masajı, adam, yorgunluk, ayak ağrısı

Beslenme, yaş, ilaçlar, sigara, ödem ve hastalık durumu gibi birçok faktörün etkili olduğu yara iyileşmesi, diyabetik ayak söz konusu olduğunda dinamik bir süreci ifade ediyor.

yara, bere, ilkyardım, ilk yardım, yara bandı, elma

Diyabetli bireylerin glisemik kontrolünü sağlamada medikal tedavilerle beraber beslenme tedavisi diyabetik ayak riskini önlüyor.

paleo diyeti, taş devri diyeti

Diyetinizin enerji değeri, kolajen oluşumunu ve yaralarınızın iyileşmesi için önem arz ediyor. Diyabetle ilgili kılavuzlarda¹ diyabetik ayak ülseri bulunan yetişkinlerin vücut ağırlıkları başına her gün 30-35 kcal enerji almaları gerektiği belirtiliyor.

Eğer vücut ağırlığınız 60 kg ise 2100, 70 kg ise 2450, 80 kg ise 2800 Kcal’den fazla enerji almamanız gerekiyor.

hesaplama, hesap yapma, kalori sayma, karbonhidrat sayımı, defter, kalkulatör

Diyetin protein içeriği yara iyileşme sürecini etkileyen önemli unsurlar arasında yer alıyor. Diyetinizde protein alımınızı artırmanız yara iyileşmesi oranını yükseltiyor. Her gün 1,25-1,5 gr/kg protein almanız öneriliyor.

kırmızı et, büyükbaş hayvan eti, kasaplık et, kurban, protein ihtiyacı

Yara dokusunun oksijenlenmesi için günlük sıvı tüketiminiz büyük önem taşıyor. 30 ml/kg/gün sıvı tüketmeniz öneriliyor.

su, su bardağı, su damlası

Bunların yanında diyetinizde omega-3 yağ asitlerine yer vermeniz enfeksiyon oranında azalmaya yardımcı oluyor. Haftada en az 2 kere yağlı balık (somon ve uskumru gibi) tüketin.

çipura balığı, çupra balık

Özellikle hastalık durumlarında beslenme, en önemli tedavi edici unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden daha detaylı bilgi ve kişiye özel beslenme tedavisi için diyetisyeninize danışmayı unutmayın. Sağlıklı günler diliyorum.

373 kez okundu

Diyetisyen Handenur Seven

Mesleki eğitimlerini ve alan çalışmalarını başarıyla tamamlayan Handenur Seven, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir