Spinal musküler atrofi (SMA), ilerleyici kas atrofisi, zayıflığı ve felci ile karakterize otozomal resesif geçişli bir grup nöromusküler hastalığı içeriyor.

SMA, sma ile yaşayan çocuk, bakım veren, SMA sağlık ekibi, tekerlekli sandalye

Bu hastalıkta SMN-1 isimli genin mutasyonu sonucunda yutma ve beslenme güçlüklerine solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen kas atrofisi ve zayıflığı görülüyor.

DNA, genetik, kalıtım, kromozomlar

Kas güçsüzlüğünün görülmesine bağlı olarak gerçekleşen beslenme sorunları, hastalığın gidişatını olumsuz etkilediğinden bu grupta büyüme ve gelişme geriliğine neden olabiliyor.

sma, kız, tekerlekli sandalye, sosyalleşme, dizabilite, engelli

SMA tip-2 hastalarının incelendiği bir çalışmada hastaların çoğunda ileri beslenme güçlüğüyle beraber zayıflık gözlemlendiği bildiriliyor.

anoreksiya, anoreksiya nervoza, tıkanırcasına yeme, kusma, zayıflık, yemek, az yemek, muz, tabak

SMA hastalarında genel olarak bakıldığında sağlıklı çocuklara göre kas hacmi daha düşük düzeyde görülüyor.

sma hastalığı

SMA hastalarında bilinenin aksine sağlıklı çocukların günlük enerji gereksiniminde farklılık görülebiliyor. Ventilasyona bağlı olup olmama, nusinersen tedavisi alıp almama, vücut ağırlığı, sırt üstü uzunluk ve tibia uzunluğu parametreleri günlük enerji gereksinimlerini belirlemede kullanılıyor.

sma hastalığı

Yine bilinenin aksine SMA hastalarının hepsinde aynı şiddette ve aynı beslenme sorunları görülmüyor. Beslenmeye bağlı sorunlar hastalık tiplerine göre değişkenlik gösteriyor. En fazla sorun tip 1’de gözleniyor.

ilaç, hap,

Yapılan bir çalışmada hastaların yutma fonksiyonu değişikliklerinin birbirinden oldukça farklı olduğu bildiriliyor. Bu yüzden SMA hastalarında tek tip beslenme planı yerine tamamen kişiye özel bir  tıbbi beslenme planı oluşturulması gerektiği biliniyor.

hesap, uzman diyetisyen, diyet uzmanı, beslenme uzmanı, danışman, terapist, doktor, hekim, tabip

Diğer bir yanılgı ise tek bir tıbbi beslenme tedavisinin uzun süreli uygulanması gerektiği yönünde karşımıza çıkabiliyor. Özellikle SMA hastalarının semptomları kısa sürede değişkenlik gösterebildiğinden yakın takip altında olmaları gerekiyor.

hastane diyetisyeni, klinik diyetisyen

Beslenme tedavisi hastaların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve solunum sıkıntılarının engellenmesi için alanında uzman diyetisyenler tarafından değerlendirilmeli ve gerekirse güncellenmesi önem taşıyor. Daha detaylı bilgi için hekim ve diyetisyeninize danışmayı unutmayın. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

374 kez okundu

Diyetisyen Handenur Seven

Mesleki eğitimlerini ve alan çalışmalarını başarıyla tamamlayan Handenur Seven, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir