Kronik bir hastalık olan diyabet her yaş grubunda görülüyor. Yaşla birlikte kas, kemik su gibi yağsız kütlenin azaldığı bunun yanında yağ kütlesinin arttığı biliniyor.
Yağ kütlesinin artması bu yaş grubunda çoğunlukla visseral obezite ile ilişkilendiriliyor. Visseral obezite iç organlarda ve dokularda yağ kütlesinin artması şeklinde tanımlanıyor.
İç organların yağlanması insülin duyarlılığında değişikliklere yol açıyor. İnsülin düzeylerinde ortaya çıkan bu değişiklik özellikle yaşlılarda diyabet ve bununla bağlantılı olarak kalp-damar hastalıkları riskini artıyor.
Kan şekerinizi yönetmenizdeki en iyi yaklaşım yaşam biçiminizi değiştirmekten geçiyor. Yaşam biçimi değişikliğinin içinde beslenme yönetimi, fiziksel aktivite, kan basıncı ve kolesterol kontrolü bulunuyor.
Diyabetle yaşayan yaşlı bireylerde yoğun insülin ve ilaç tedavisiyle birlikte hipoglisemi görülebiliyor. ADA (Amerikan Diyabet Derneği) bu yaş grubundaki diyabetli bireyler için üç aylık kan şekeri ortalamasının (HbA1C) %7’nin altında olmasını öneriyor.
Bu hedef aynı zamanda kan şekeri yüksekliğinin uzun dönem olumsuz etkilerinden diyabetle yaşayan bireyleri korumayı hedefliyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için diyabet diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.
0 yorum