kelp, su yosunu, deniz yosunu, deniz yeşilliği, deniz bitkileri

Polifenoller: Bitkilerin gücü ve sağlıklı yaşam için önemi

Bitkilerde bulunan, fenilalanin ve tirozin isimli aminoasitlerden sentezlenen biyokimyasal bileşenlere polifenol deniyor. Doğada 8000’den fazla¹ polifenol bulunuyor. Polifenoller temelde flavonoitler ve fenolik asitler olarak ikiye ayrılıyor. Bunların çeşitleri ise şöyle sıralanıyor: Flavonoitler: Flavonoller, antosiyaninler, flavonlar, flavanonlar, izoflavonlar, flavanoller Fenolik asitler: Hidroksi-sinamik asitler ve hidroksibenzoik asitler Sebze, meyve gibi besinlerin yanı Devamı…

yağlı tohumlar, kuruyemiş, kavanoz, badem, fındık

Prebiyotik kaynağı besinleri diyetinize ekleyerek diyabet riskinizi azaltın

Prebiyotikler sindirilemeyen diyet lifleri olarak biliniyor. Bağırsaklarımız milyarlarca canlı bakteri içeriyor. Prebiyotikler bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin büyümesini uyarıyor. Prebiyotiklerden bağırsaklarımızdaki bakterilerin fermantasyonundan sonra sağlığa yararlı etkileri olan kısa zincirli yağ asitleri üretiliyor. Yapılan bazı hayvan deneyleri prebiyotiklerin ve probiyotiklerin insülin direnci ve hiperglisemiyi önlediğini gösteriyor. Çeşitli diyet lifleri ve karbonhidratların insüline dirençli genler Devamı…

çilek, tatlı, pasta, kırmızı meyveler, şeker, kaçamak, atıştırma, beyaz

FODMAP rehberi! FODMAP diyetini uygulamalı mısınız?

Bir grup karbonhidratı ifade eden FODMAP, fermente edilemeyen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve poliol isimli sindirilmesi zor şekerlerden oluşuyor. Şimdi FODMAP içeren besinleri ayrı ayrı ele alalım. Buğday, arpa, soğan, pırasa, sarımsak, kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi besinler oligasakkarit içeriyor. Süt, yoğurt, dondurma disakkarit içeriyorken bal, karpuz, elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, Devamı…