Bir grup karbonhidratı ifade eden FODMAP, fermente edilemeyen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve poliol isimli sindirilmesi zor şekerlerden oluşuyor.
Şimdi FODMAP içeren besinleri ayrı ayrı ele alalım. Buğday, arpa, soğan, pırasa, sarımsak, kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi besinler oligasakkarit içeriyor.
Süt, yoğurt, dondurma disakkarit içeriyorken bal, karpuz, elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, incir, kuru üzüm yapısında monosakkarit barındırıyor.
Sorbitol, mannitol, ksilitol gibi şeker alkolleri, şeftali, kayısı ise polialkol içeriyor. Bu besinler, FODMAP intoleransı olan kişilerde semptomlara neden olabiliyor.
Bağırsaklarda fermentasyona neden olan bu bileşenler şişkinliğe, gaz sorunlarına, hazımsızlığa ve diğer sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Bu sorunları olan kişiler için tasarlanmış diyet yaklaşımına FODMAP diyeti adı veriliyor. Bu beslenme stili, belirli besinlerin kısıtlanmasına dayanıyor. FODMAP diyeti özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sistemi bozuklukları olan bireyler için öneriliyor.
Son yıllarda FODMAP diyetinin etkileri ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar bu diyetin IBS semptomlarını azaltmada etkili olduğunu gösteriyor.
FODMAP diyeti ağırlık kaybetmek amacıyla önerilmiyor. Hassas bireylerin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilen bu karbonhidrat türlerinin sağlıklı bireylerde diyetin önemli bir parçası olduğu vurgulanıyor.
FODMAP diyetinin herkes için uygun olmadığını ve uzun vadede besin ögesi yetersizliği riski oluşturabileceğini unutmayın. FODMAP diyetine başlamadan önce bir diyetisyenle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum