paleo diyeti, taş devri diyeti

Kendinize sağlıklı bir diyet planı oluşturun

Sağlıklı bir diyet, besin gruplarından yeterli miktarda alınan besinlerle oluşturuluyor. Bu içeriğimde sağlıklı bir diyet oluşturmanıza yardımcı olabilecek bazı önerileri sizinle paylaşıyorum. Her gün beş porsiyon meyve ve sebze tüketin. Bu besinler vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve posayı karşılayacaktır. Farklı renklerdeki meyve ve sebze tüketerek kanserden koruyucu bileşenler alacaksınız. Devamı…

paleo diyeti, taş devri diyeti

Paleo diyeti, aslında nedir?

Taş devri diyeti olarak da isimlendirilen paleo diyeti, beslenme biçimi açısından modern insanın atalarına dönmesi fikrine dayanıyor. Bu diyet rafine gıdalar, şekerler ve genetiği değiştirilmiş tahıllar gibi modern gıdaları keserek avcı ve toplayıcı biçimde yaşayan ataların tükettiği doğal besinlerle beslenmeyi amaçlıyor. Kırmızı et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar Devamı…

çilek, tatlı, pasta, kırmızı meyveler, şeker, kaçamak, atıştırma, beyaz

FODMAP rehberi! FODMAP diyetini uygulamalı mısınız?

Bir grup karbonhidratı ifade eden FODMAP, fermente edilemeyen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve poliol isimli sindirilmesi zor şekerlerden oluşuyor. Şimdi FODMAP içeren besinleri ayrı ayrı ele alalım. Buğday, arpa, soğan, pırasa, sarımsak, kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi besinler oligasakkarit içeriyor. Süt, yoğurt, dondurma disakkarit içeriyorken bal, karpuz, elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, Devamı…

kahvaltılık gevrek

Kahvaltılık gevrekler: Sağlıklı mı değil mi?

Mısır, yulaf veya buğday gibi tahıllardan yapılan kahvaltılık gevreklere çoğunlukla şeker ve tatlandırıcı ekleniyor. Posa, vitamin ve mineral içeren bu gıdaların şeker, tatlandırıcı ve yağ içeriği bazen çok fazla olabiliyor. Bu nedenle kahvaltılık gevreklerin tüketimi yüksek kan şekeri, insülin direnci ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İçeriğine göre sağlıklı Devamı…

geceden kalma yulaf tarifleri

Yulaf ezmesi

Yulaf tanelerinin işlenmesiyle elde edilen yulaf ezmesi; protein, posa, vitaminler ve mineraller içeriyor. Genellikle kahvaltıda tüketilen yulaf ezmesi tatlılarda, keklerde ve kurabiyelerde de kullanılabiliyor. Sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olabilen yulaf yüksek lif içeriği sayesinde hem kan şekerini düzenliyor hem de tokluk hissi veriyor. İçerdiği beta glukan isimli lif Devamı…

ekmek, kahverengi, posa, lif, buğday, kahverengi, ağaç

Diyet lifi nedir?

Bitki hücrelerini çepeçevre saran koruyucu katmana hücre duvarı ismi veriliyor. Hücre duvarını oluşturan bileşiklere ise posa ya da diyet lifi deniyor. Hücre duvarı lignin, dirençli nişasta, nişasta olmayan polisakkarit ve sindirilmeyen oligosakkarit gibi bileşenlerden oluşuyor. Diyet lifi içeriği en yüksek besinlerin başında baklagiller geliyor. Baklagilleri kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler Devamı…

kabızlık, göbek, mide, sindirim

Ramazan bayramında sindirim sorunları yaşamamak için bunlara dikkat edin!

Birlik ve dayanışma ruhu içinde sevgi ve saygının paylaşıldığı ramazan bayramı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği özel günlerden biridir. Ramazan bayramında sindirim sorunları yaşamamak dikkat etmenizi önerdiğim üç konu: Lif alımınızı artırın Su tüketiminizi gözden geçirin Doğru pişirme yöntemlerini kullanın 1 • Ramazan bayramında lif alımınızı artırın Sindirim sistemi sağlığını korumak adına Devamı…