beyaz yumurta, yumurta sarısı, viyol yumurta, yumurta kartonu

Mavi yumurta mı beyaz yumurta mı?

Mavi yumurtanın faydaları Şifa deposu mavi yumurta Gibi başlıklar son yıllarda medyada sıklıkla yer buluyor. Hâliyle mavi yumurtanın beyaz yumurtadan farkı merak ediliyor. Peki gerçekten iddia edildiği gibi mavi yumurta diğer yumurtalardan daha mı yararlı? Gelin bunu inceleyelim. Yumurtanın rengini tavuğun türü belirliyor. Mavi yumurtayı Aracuana,  beyaz yumurtayı ise Leghorn ırkındaki Devamı…

sağlıklı menü, Etler, kırmızı et,

Sağlıklı beslenmede yeni bir yaklaşım: Fleksitaryen beslenme

İngilizcede flexitarianism terimi, esnek anlamına gelen flexible ile vegetarian kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Esnek vejetaryenlik de denen fleksitaryenlik, vejetaryen ve etçil beslenme arasında bir geçiş biçimini¹ ifade ediyor. Diğer vejetaryen türlerinden farklı olarak fleksitaryen beslenme, et tüketimi konusunda esneklik tanıyor. Bu beslenme türünde katı yasaklar bulunmuyor. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve Devamı…

karides, kimyon, yeşikkil, et, deniz ürünleri, su ürünleri, deniz mahsulleri, yemek

Sağlıklı yaşam yolculuğunda pesketaryen beslenme

Su ürünleri içeren ancak kırmızı et ve kümes hayvanları gibi diğer hayvansal kaynakları dışlayan beslenme biçimine pesketaryen veya pesko-vejetaryen beslenme deniyor. Pesko-vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra: hamsi, palamut, istavrit, sardalye, alabalık, sazan gibi balıklar karides, kalamar, ıstakoz, deniz tarağı, kerevit, yengeç gibi kabuklular midye, istiridye, ahtapot, salyangoz, sümüklüböcek gibi yumuşakçalar Devamı…

polo vejetaryen menü, polo beslenme tabağı

Polo vejetaryen beslenmede et tüketimine bakış!

Lakto vejetaryenlik, ovo vejetaryenlik, lakto-ovo vejetaryenlik gibi et grubunun tüketilmediği vejetaryen beslenme çeşitlerinin aksine polo vejetaryen beslenmede bazı et ürünlerinin tüketimine sıcak bakılıyor. Peki bunlar neler, gelin beraber bakalım. Polo vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri de tüketiliyorken kırmızı et ve balık Devamı…

Beyaz şapkalı mantar

Ovo vejetaryen beslenme ile tanışın!

Vejetaryen beslenme, bitkisel kaynaklı besinlerin yoğunlukta olduğu beslenme biçimine deniyor. Vejetaryen beslenmenin türlerinden biri olan ovo vejetaryenliği gelin birlikte inceleyelim. Ovo vejetaryen beslenmede et ve et ürünleriyle birlikte süt ürünlerinin de tamamı beslenmeden dışlanıyorken bitkisel kaynaklı besinlerin yanı sıra anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olarak bilinen yumurtanın tüketimine Devamı…

mutfak, yumurta, yemek hazırlama, hamur, un, yemek yapma

Lakto-ovo vejetaryenliğe genel bakış

Hayvansal kaynaklı besin tüketiminden kaçınılan beslenme biçimine vejetaryenlik deniyor. Vejetaryen beslenmenin çeşitli alt kategorileri bulunuyor. Bunlardan biri olan lakto-ovo vejetaryenliğin en yaygın¹ vejetaryen beslenme biçimi olduğu belirtiliyor. Bal, yumurta, süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin tamamının tüketilebildiği lakto-ovo vejetaryenlikte deniz ürünleri ve kümes hayvanları da dâhil her türlü etin tüketimi Devamı…

paprika, paprica, kırmızı biber (2)

Doğal boyar madde özellikleri ve sağlık etkileriyle flavonlar

Flavonoitler grubundaki diğer bileşenlere oranla sayıları daha az olan flavonlar sağlık etkilerinin yanı sıra endüstride doğal boyar madde özellikleriyle ön plana çıkıyor. Flavonlar çoğu sebzede bulunmalarının yanı sıra ağırlıklı olarak kereviz, acı biber, biberiye, maydanozda bulunuyor. Flavonlar antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle sağlığa katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra anti-enflamatuar etkinliği sayesinde Devamı…

böğürtlen, blackberry, black berry, kara beri, siyah beri, beriler, kırmızı meyveler

Antosiyaninler ve sağlığa katkıları

Bitkilerde en yaygın bulunan doğal pigmentlerden biri olan antosiyaninler, flavonoitler grubunda yer alıyor. Meyvelere ve sebzelere mavi, kırmızı, turuncu ve mor renklerini veren antosiyaninlerin sağlık etkilerine olan merakın son dönemde arttığı biliniyor. Peki antosiyaninler neden bu kadar merak ediliyor, gelin bu sorunun yanıtını birlikte görelim. Antosiyaninler bitkilere dikkat çekici renkler Devamı…

kuşkonmaz, yeşil, brokoli, biber, avokado, kale

Hücresel kahramanlar: Flavonollerin gizli gücü ve lezzetli kaynakları

Kersetin, mirisetin, kaempferol, fsetin, rutin ve astragalin flavonoller grubunda bulunan ve diğer bazı polifenollere göre işlevselliği yüksek bileşenler olarak biliniyor. Gelin bu içerikte flavonolleri inceleyelim. Flavonoller antioksidan etkileriyle hücrelerdeki hasar yapıcı molekülleri temizliyor. Araştırmalar¹ flavonol alımının kalp-damar hastalıklarında, kanserde, diyabette, viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda ölüm oranını azalttığını gösteriyor. Flavonollerin anti-inflamatuar etkisi Devamı…

siyah üzüm

Flavanoller: Antioksidan etkinlikleriyle sağlığı pekiştiriyor

Kateşinler olarak da bilinen flavanoller besinlerde en yaygın bulunan flavonoit grubunu oluşturuyor. Kateşinler ağırlıklı olarak çayda bulunuyor ve yeşil çayın kateşin içeriğinin siyah çaydan daha fazla olduğu biliniyor. Kateşinler çayın yanı sıra kakao ve hurma, elma, çilek, üzüm gibi meyvelerin çoğunda bulunuyor. Kateşinler antioksidan etkinlikleriyle kalp-damar, Alzheimer, parkinson gibi nörodejeneratif Devamı…

kelp, su yosunu, deniz yosunu, deniz yeşilliği, deniz bitkileri

Polifenoller: Bitkilerin gücü ve sağlıklı yaşam için önemi

Bitkilerde bulunan, fenilalanin ve tirozin isimli aminoasitlerden sentezlenen biyokimyasal bileşenlere polifenol deniyor. Doğada 8000’den fazla¹ polifenol bulunuyor. Polifenoller temelde flavonoitler ve fenolik asitler olarak ikiye ayrılıyor. Bunların çeşitleri ise şöyle sıralanıyor: Flavonoitler: Flavonoller, antosiyaninler, flavonlar, flavanonlar, izoflavonlar, flavanoller Fenolik asitler: Hidroksi-sinamik asitler ve hidroksibenzoik asitler Sebze, meyve gibi besinlerin yanı Devamı…

hesaplama, grafik, diyet uzmanı, beslenme

Yeme farkındalığında 5 kilit prensip!

Beslenme eylemini anlık, dikkatli ve bilinçli bir şekilde deneyimlemeyi ifade eden yeme farkındalığını daha yakından tanımanız için 5 önemli prensibi sizler için derledim. Keyifli okumalar diliyorum. 1 • Yeme hızı Yavaş yemek yemek beyinde tokluk sinyallerinin oluşumuna zaman tanıyor. Yeme hızının yavaşlatılmasının enerji alımını azaltabileceği düşünülüyor. 2 • Açlık-tokluk sinyallerinin Devamı…

tıkanırcasına yeme, tıkanırcasına yeme bozukluğu, aşırı yeme, çok yeme, yeme nöbeti, yemek, kadın, yeme bozukluğu, öğrenci,

Yeme farkındalığı: Sağlıklı beslenme yolunda bilinçli tüketim ve eğitimin rolü

Yeme farkındalığı, son yıllarda gerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada gerekse sağlık etkileri dolayısıyla merak edilen ve araştırılan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yeme farkındalığı ne yenildiğinden ziyade yeme davranışının neden ve nasıl oluştuğunun farkına vararak çevresel faktörlerden etkilenmeden, besin seçimlerini yargılamadan, açlık-tokluk kavramlarını fark ederek duygu ve düşüncelerin etkisinin bilincinde Devamı…