Kategori: Longevity ve well-aging (LOWE)
-
Yaşlanmanın biyolojik sırları biyogerontoloji ile çözülüyor!
•
Biyogerontoloji: Bu bilim dalını daha önce duymamış olabilirsiniz. Biyogerontoloji, yaşlanma sürecini anlamaya ve bu süreci yavaşlatmaya odaklanıyor. İnsanların neden yaşlandığını, yaşlanmanın nasıl kontrol edilebileceğini ve yaşam süresinin nasıl uzatılabileceğini araştırıyor. Son yıllarda bu alanda yapılan çalışmalar, yaşlanmayı yalnızca doğal bir süreç değil aynı zamanda müdahale edilebilir bir biyolojik fenomen olarak ele alıyor. Bilim insanları, yaşlanmanın…
-
Sentaryen olmanın sırrı: Uzun yaşamın beslenme ve sağlık formülü
•
Dünyada her geçen gün daha fazla kişi 100 yaşına ulaşıyor ve bu kişiler sentaryen (centenarian) olarak adlandırılıyor. Bu uzun ömürlü insanlar yalnızca kalıtımsal avantajlarıyla değil aynı zamanda yaşam biçimleri ve beslenme alışkanlıklarıyla da dikkat çekiyor. Peki sentaryenlerin sırları neler? Araştırmalar özellikle Akdeniz diyeti uygulayan toplumlarda sentaryen oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar,…
-
Protein dengesinin şifresi: Proteostazın yaşlanma ve hastalıklarla ilişkisi
•
Proteinler hücresel işlevlerin temel taşı olarak biliniyor. Protein homeostazının kısaltılmış biçimi olan proteostaz, canlının hücresel düzeyde protein sentezi ve yıkımı arasındaki dengeyi belirtiyor. Proteostaz yoluyla vücut protein üretimini hatasız ve stabil tutmaya gayret ediyor. Yanlış sentezlenen, hatalı katlanan ya da zararlı protein molekülleri yaşlanmaya neden oluyor. Örneğin Alzheimer hastalığında hatalı katlanan tau proteini birikiyor. Yaşlandıkça…
-
Kör fareler yaşam süresiyle hayranlık uyandırıyor
•
Kör fareler, şaşırtıcı ömürleri ve kansere dirençli özellikleriyle dikkat çekiyor. 30 yıla kadar ulaşan yaşam süreleri bilim insanlarının ilgisini çeken bu canlıların ışığı algılayabilen ancak görme işlevine sahip olmayan gözleri bulunuyor. Bilimsel araştırmalar bu türün uzun ömürlülüğünün bağırsak mikrobiyotasındaki özel bakterilerle bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Özellikle Muribaculaceae adlı bir bakteri ailesinin kör farelerin bağırsaklarında baskın olduğu…
-
Mitofaji hücreleri yeniliyor, sağlıklı yaşamı destekliyor
•
Hücrelerimiz, yaşamımızın temel yapı taşlarını oluşturuyor ve bu yapıların sağlıklı kalması hayati önem taşıyor. Mitofaji, hücre içinde hasar gören mitokondrilerin temizlenmesini ve yerlerine yenilerinin gelmesini sağlıyor. Hücresel enerji üretimi bu süreçle dengeleniyor ve yaşlanma etkileriyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Mitofajinin, Antioksidan alması gereken 7 kişi!in azaltılmasında ve hücre sağlığının korunmasında kritik olduğu belirtiliyor. Beslenme…
-
Epigenetik: Genlerimiz kaderimiz değil
•
Bilim dünyasında genetik, uzun yıllar boyunca insan sağlığının ve hastalıkların en önemli belirleyicisi oldu! Ancak bugün epigenetik kavramı sayesinde genlerimizin çevresel etmenler ve yaşam biçimimiz tarafından nasıl kontrol edildiğini konuşuyoruz. Bu heyecan verici bilim dalı, genetik yapımız aynı kalsa da yaşam şeklimizin genlerimizin nasıl çalıştığını değiştirebileceğini ifade ediyor. Epigenetik, beslenmemizden stres düzeyimize, uyku düzenimizden egzersiz…