Ülkemizde yetişmemesi nedeniyle Türkçe ismi bulunmayan¹ black cohosh, dilimize karayılan otu veya siyah yılankökü olarak çevriliyor.
Kuzey Amerika’da yetişen² black cohosh; Actaea racemosa ve Cimicifuga racemosa bitkilerinin köklerini ve kök saplarını² ifade ediyor.
Black cohosh bitkisinde bulunan fukinolik asit ve triterpenler, östrojen etkisi³ yaratıyor ancak black cohosh, FSH (folikül stimülan hormon) ve LH (lüteinizan hormon) düzeylerini³ değiştirmiyor.
Menopoza bağlı sıcak basmalarını ve diğer menopoz semptomlarını hafifleten black cohosh, menstrüel krampları azaltıyor ve adet öncesi sendromunda yararlı etkileri² bulunuyor.

Sarı kantaron (St. John’s wort)
Menopoza bağlı sıcak basmalarına karşı black cohosh ve sarı kantaronun beraber kullanılmasının vazomotor (kan damarı çapının değişmesi) şikayetleri azalttığı¹ belirtiliyor. Bu uygulamada sarı kantaron duygu durumunu iyileştiriyorken black cohosh hormonal dengeyi¹ sağlıyor.
Black cohosh; ağırlık artışı, mide rahatsızlığı, kramp, baş ağrısı, ciltte döküntü, vajinal lekelenme veya kanama gibi hafif yan etkilere² neden olabiliyor.
Black cohosh bitkisinin menopoz dışındaki diğer kullanım alanlarına yönelik etkinliğini gösteren yeterli sayıda güvenilir veri² bulunmuyor.
Black cohosh bitkisinin meme kanserinde², organ nakillerinde¹ ve karaciğer hasarında³ kullanılmaması gerektiği belirtiliyor.
Yararlı etkilerinin görülebilmesi adına black cohosh, en az iki ay boyunca¹ hekim ve uzman diyetisyen danışmanlığında kullanılmalıdır. Sağlıklı günler diliyorum.
¹Yeşilada, E. (nd). Menopoz döneminde sıcak basması şikayetinin giderilmesinde sarı kantaron etkisi, erdemyesilada.com/tr/article/desc/53998/menopoz-doneminde-sicak-basmasi-sikayetinin-giderilmesinde-sari-kantaron-etkisi.html, erişim tarihi: 12.06.2020
²Ulusal Sağlık Enstitüleri (2020). Black cohosh, nccih.nih.gov/health/black-cohosh, erişim tarihi: 12.06.2020
³Özata, M. (2017). Hayat kurtaran vitamin ve mineraller, üçüncü baskı, s. 95, Hayy Kitap
0 yorum