sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin Devamı…

şerbetli tatlı

Pejoratif dil neden sağlığımızı etkiliyor?

Günlük hayatta farkında olmadan kullandığımız bazı kelimeler ve ifadeler, başkaları üzerinde olumsuz etki bırakabiliyor. Pejoratif dil, bir kişiyi veya durumu küçümseyen, aşağılayan ve olumsuz bir anlam taşıyan ifadeleri tanımlıyor. Bu dil yalnızca sosyal ilişkileri zedelemekle kalmıyor aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Araştırmalar, pejoratif ifadelerin sürekli maruz kalınması durumunda Devamı…

yeni yıl, geyik, oyuncak, peluş yeni yılda gıda önerileri, kahverengi, oyuncak

2024’ün zirve içerikleri: Bu sene en çok okunan 10 yazı!

2024 yılı, beslenme, sağlık ve yaşam biçimi içeriklerinin dijital dünyada parladığı bir yıl oldu! Momentum Sağlık olarak okuyucularımızın büyük ilgi gösterdiği bu içeriklerin, hem sağlık bilincini artırma hem de günlük hayatı kolaylaştırma hedeflerimize ne kadar uygun olduğunu görmek bizi mutlu etti. İşte, yıl boyunca en çok okunan ve dikkat çeken Devamı…

goats rue, keçi sedefotu

Goat’s rue sağlığı destekliyor

Toplumda keçi sedef otu adıyla bilinen goat’s rue, diyabet riskini azaltması yönüyle öne çıkıyor. Kan şekeri düzenleyici etkiler gösteren bu bitki insülin duyarlılığını artırıyor. Ayrıca galaktogog etkinlik gösteren bu bitkinin anne sütü artırıcı etkisi bulunuyor. Öte yandan keçi sedef otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatabiliyor ve kanama riskini artırabiliyor. Teoride keçi otu kanama Devamı…

çıplak kör fare

Kör fareler yaşam süresiyle hayranlık uyandırıyor

Kör fareler, şaşırtıcı ömürleri ve kansere dirençli özellikleriyle dikkat çekiyor. 30 yıla kadar ulaşan yaşam süreleri bilim insanlarının ilgisini çeken bu canlıların ışığı algılayabilen ancak görme işlevine sahip olmayan gözleri bulunuyor. Bilimsel araştırmalar bu türün uzun ömürlülüğünün bağırsak mikrobiyotasındaki özel bakterilerle bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Özellikle Muribaculaceae adlı bir bakteri ailesinin Devamı…

mitokondri

Mitofaji hücreleri yeniliyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

Hücrelerimiz, yaşamımızın temel yapı taşlarını oluşturuyor ve bu yapıların sağlıklı kalması hayati önem taşıyor. Mitofaji, hücre içinde hasar gören mitokondrilerin temizlenmesini ve yerlerine yenilerinin gelmesini sağlıyor. Hücresel enerji üretimi bu süreçle dengeleniyor ve yaşlanma etkileriyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Mitofajinin, Antioksidan alması gereken 7 kişi!in azaltılmasında ve hücre sağlığının Devamı…

neşeli kadın, yaşlı, kahve, güneş gözlüğü, take away kahve, şapka, menopoz, geriatri

Hücre yaşlanması durduruluyor mu, senesans nedir?

Yaşlandıkça vücudumuzda gözle görünmeyen ancak etkileri büyük olan değişiklikler meydana geliyor. Hücrelerin yaşlanarak bölünmeyi durdurduğu fakat tamamen ölmediği sürece senesans deniyor. Doğal yaşlanma ile ilişkilendirilen bu süreç kronik hastalıklara zemin hazırlıyor. Senesans, hücrelerin DNA hasarına ya da stres faktörlerine verdiği bir yanıt olarak ortaya çıkıyor. Senesans ile hücrelerin vücutta iltihaplanma Devamı…

afet, deprem, afetzede, deprem sonrası, eller, destek, yardım, dostluk, yakınlar

Wear & tear teorisi yaşlanmanın gerçek yüzünü açıklıyor

Vücudumuz bir makine gibi çalışıyor ve zamanla yıpranıyor. Wear & tear teorisi, hücre ve dokuların sürekli kullanıma bağlı olarak hasar görmesiyle yaşlanmanın ortaya çıktığını öne sürüyor. Tıpkı bir arabanın zamanla aşınması gibi vücut da kendini yenilemekte zorlanıyor ve bu durum yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Bu teori, özellikle hücre düzeyindeki hasarların yaşlanma Devamı…

autopsy

Tıbbi terminoloji vücudu nasıl tanımlıyor?

Tıbbi terminolojide kullanılan para- ve epi- ekleri, vücudu ve organları daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu ekler, organların veya yapıların yerlerini ve ilişkilerini açıklıyor. Sağlık çalışanları için büyük önem taşıyan bu terimler aynı zamanda bireylerin tıbbi kavramları daha kolay anlamasına katkı sağlıyor. Para- eki, yanında veya çevresinde anlamına geliyor ve Devamı…

benim bedenim benim kararım, slogan, feminizm, kadın hakları, kadın, çiçek, umut, mutlu

Yüze kalıcı ben nasıl yapılır? Doğal güzelliğin sırrı burada saklanıyor!

Bazı insanlar doğuştan yüzlerinde çekici bir ben taşıyorken kimileri bu görünümü sonradan elde etmek istiyor. Kalıcı ben uygulamaları, estetik dünyasında oldukça popüler hâle geliyor. Bu işlemler, hem doğal bir güzellik unsuru olarak görülüyor hem de yüz hatlarına belirginlik katıyor. Öte yandan bu uygulamaların nasıl yapıldığı ve sağlığa etkileri merak uyandırıyor. Devamı…

bezelye sütü

Bitkisel sütler: Sağlıklı mı değil mi?

Bitkisel sütler popülerliğini her geçen gün artırıyor. Soya, badem, yulaf ve Hindistan cevizi sütü gibi seçenekler, inek sütüne alternatif olarak öne çıkıyor. Peki bu sütler gerçekten sağlıklı mı, yoksa bilinmeyen riskler mi taşıyor? Bitkisel sütler, laktoz intoleransı olanlar ve vegan yaşayan bireyler için ideal görünüyor. Bununla birlikte birçok bitkisel sütün Devamı…

Psikolog, psikolojik danışma, psikiyatri doktoru, yaşam koçu

Zihninize iyi bakmak istiyorsanız diyetisyenle çalışın!

Günümüzde psikoloji ve beslenme arasındaki bağlantı her geçen gün daha fazla ön plana çıkıyor. Psikologlar, danışanlarının duygu durumlarını iyileştirmek için diyetisyenlerle iş birliği yaparak beslenmenin zihin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanıyor. Peki, bu iş birliği nasıl bir fark yaratıyor? Beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişki, pek çok araştırmayla destekleniyor. 2017 Devamı…